Foto/pixabay

Predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) Martin Evačić komentirao je Vladinu uredbu prema kojoj će se ograničiti cijene suncokretovog ulja, mlijeka, oštrog i glatkog brašna, šećera, piletine, svinjskog vrata, svinjske lopatice i miješanog mljevenog mesa, piše poslovni.hr.

Kako je rekao, nisu očekivali da će doći do tako drastičnog smanjenja cijena proizvodima.

– Cijene koje je Vlada predložila kao maloprodajne cijene su kod svih proizvoda niže nego su trenutno naše nabavne cijene. Mi s ovakvim cijenama moramo ući u negativne kalkulacije. Ako neće postojati neki dogovor između Vlade i proizvođača da i proizvođači snize svoje cijene mi ćemo ili biti prisiljeni raditi s tom negativnom maržom ili jednostavno te proizvode skinuti s polica – rekao je Evačić za N1, a prenosi portal poslovni.hr.

Dodao je i kako će Udruga trgovine uputiti dopis Vladi zbog jedne, kako tvrdi, pravno vrlo neugodne situacije.

– Naime, Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, prodaja ispod nabavne cijene visoko je kažnjiva, s kaznom do čak 5 milijuna kuna po pojedinom slučaju. Da karikiram baš grubo, ako prodajem jedno mlijeko ispod nabavne cijene, može nas se kazniti s do 5 milijuna kuna i tako po svakom slučaju. Mi ćemo prvo zatražiti od Vlade da stavi van snage Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, odnosno to može učiniti Sabor ili da Vlada na neki način garantira da se taj zakon neće primjenjivati na ove proizvode za koje je Vlada odredila ovakve cijene – zaključio je.