Likovnom kolonijom u dvorištu etno kuće u Gornjem Mikloušu i otvorenjem izložbe “Od originala do rekonstrukcije – Tragovima prošlosti 3” počela je ovogodišnja 48. Zapovijed pod lipom u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Sloga“ Miklouš.

Polaznici Škole crtanja i slikanja Ateljea Antolčić i umjetnici Franjo Matešin, Vlado Franjević, Matko Antolčić i Saša Golubović slikali su na temu materijalne i nematerijalne kulturne baštine sela. Iako vrijeme slikare nije poslužilo, inspiracije nije nedostajalo.

– Iskoristili smo ambijent etno kuće maksimalno. Bilo je dosta polaznika Škole crtanja kojima su se pridružili i akademski umjetnici. Bilo je jako zanimljivo, napravili smo radove u raznim tehnikama, nešto ulja, nešto pastela, a sve inspirirano kulturnom baštinom sela Miklouš, a neke radove smo poklonili KUD-u – kazao je Matko Antolčić.

Višnja Sudarević i Božica Tonković autorice su izložbe “Od originala do rekonstrukcije – Tragovima prošlosti 3”, a u sklopu izložbe prikazane su stare fotografije rekonstruirane i prikazane uživo od članova KUD-a „Sloga“ Miklouš. Autorice ove jedinstvene izložbe pohvale su dobile od stručne suradnice  Vesne Peršić Kovač prof. koja je kazala kako već tridesetak godina radi izložbe, a nikada još nije bila na ovakvoj.

– Osim što ona sadrži predmete, tekstilnu i drugu baštinu koju su članovi društva tijekom godina prikupili, oni su i za ovogodišnju izložbu prikupili dodatne predmete, ali su napravili i jednu izložbu fotografija koje su vrlo specifične. Na svakoj izložbi je uobičajeno da vidimo fotografije iz određenog razdoblja, međutim ovdje vidimo fotografije rekonstrukcija fotografija. Već više godina to traje, članovi društva istražuju svoju kulturnu baštinu, pronalaze stare fotografije, prikupljaju odjevne predmete, rekonstruiraju i izrađuju odjevne predmete kako bi u potpunosti rekonstruirali pojedine fotografije. Mene fascinira što su to čak i fizički slične osobe pronašli tako da kad pogledate rekonstruirane fotografije možete ostati samo zadivljeni. Mislim da je KUD „Sloga“ po tome jedinstveno u Hrvatskoj i zbog toga im treba skinuti kapu – kazala je profesorica Peršić Kovač.

48. Zapovijed pod lipom bit će nastavljena sutra u 19:00 sati u crkvi sv. Nikole biskupa ili u dvorištu etno kuće u Gornjem Mikloušu (ovisno o vremenskim prilikama) s Večeri izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda” na kojoj će prema najavama nastupiti 5 vokalnih sastava koji njeguju izvorne pučke napjeve.

PROGRAM 48. ZAPOVIJEDI POD LIPOM