Ministrica Vučković svečano otvorila 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Danas je svečano otvoren 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u sklopu kojeg se održava i niz popratnih manifestacija kao što su „29. državna stočarska izložba“, „6. Peti element“, „5. Drvni svijet“,  „Sajam opreme za stočarstvo“ i „Sajam OPG-ova i eko proizvođača“.

– Našim izlagačima želim jedno dobro izlaganje, davanje puno ponuda i dogovora za velike poslove. Našim posjetiteljima želim da obave jednu kvalitetnu kupnju, jer ovdje je stvarno sve što na hrvatskom tržištu postoji. Našim dragim gostima i prijateljima želim ugodan boravak za vrijeme trajanje našeg Jesenskog međunarodnog sajma -kazao je direktor Njelovarskog sajma Zlatko Salaj na otvorenju.

U sklopu sajma održava se i jedina državna izložba stoke u Republici Hrvatskoj, „29. državna stočarska izložba“ o kojoj je zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić rekao:

– Bogati trodnevni program izložbe uključuje pojedinačne izložbe goveda, konja, svinja, ovaca, koza, peradi i pčela. Predstavit će se 179 izlagača iz 13 županija s više od 400 grla stoke u 42 pasmine i 90 kolekcija. Pri tome će biti predstavljene komercijalne pasmine, ali i hrvatske izvorne i ugrožene pasmine na što smo posebno ponosni – kazao je Karalić.

O značaju Jesenkog bjelovarskog sajma u svom govoru se osvrnuo gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

– Glavna poruka koja mora otići s ovog našeg sajma koji je jako važan za poljoprivredu je da se poljoprivreda polako oporavlja i da se vraća. Isto tako poruka koju moramo poslati je poruka koje smo svi u Hrvatskoj postali svjesni, koliko je poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja važna u smislu osiguravanja hrane. Vjerujte mi, u godinama koje dolaze jako će važno biti koja će zemlja moći dovoljno proizvoditi hrane, a koja će zemlja gladovati – rekao je Hrebak.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u svome se govoru osvrnuo na županijske mjere poljoprivrednicima, ali i na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Vlada će kao što smo čuli poticati izgradnju sunčanih elektrana, ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča. Ne sumnjam da će i predavanje koje smo na tu temu organizirali na sajmu biti posjećeno. Poljoprivrednici će moći dobiti konkretne informacije o investiciji na svom gospodarstvu, povrat ulaganja te potrebnoj dokumentaciji. Zato pozivam sve da iskoriste priliku. Zahvaljujem i Ministarstvu poljoprivrede na organizaciji Jesenjeg sajma i održavanju Državne stočarske izložbe. Vi ste naši partneri i taj odnos i dalje želimo njegovati. Još jednom vam zahvaljujem na dolasku na sajam, izlagačima želim da sklope dobre poslove i sve pozivam da dođu u Gudovac ovaj vikend – istaknuo je Marušić.

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je uz zahvalu organizatorima govorila o jučer objavljenim mjerama Vlade, a posebno se osvrnula i na mjere iz Programa ruralnog razvoja iz kojeg su značajna sredstva završila na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Mi smo do sada ugovorili nešto više od 20 milijardi kuna sredstava, isplatili nešto više od 17. Svaka čast Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je ugovoreno nešto više od 1,2 milijarde kuna, isplaćeno je nešto više od 80 posto. Uvijek me veseli spomenuti strukturu jer se više od 50 posto odnosi na investicije. U tome valja posebno spomenuti one koje pokreću male, mlade, diverzifikaciju, obnovljiveizvore energije i unaprjeđenje tehnologija na hrvatskim farmama – kazala je Vučković.

Podsjetimo kako su cijene ulaznica  nakon pet godina mijenjane i prilagođene Euru, pa tako iznose 4 i 5 Eura, odnosno 30 i 38 kuna, a novost je da se na svakom ulazu na sajam ulaznice mogu kupovati karticama. Sajam možete posjetiti do nedjelje 11. rujna do 18 sati.