Foto/Bjelovarsko-bilogorska županija

Tragedija hrabrih branitelja 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske koji su u Kusonjama položili svoje živote obilježila je živote njihovih najmilijih, a sjećanja na ove hrabre ljude još uvijek je živo i bolno za sve nas, rečeno je na komemoraciji koja je održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama u povodu obilježavanja 31. i 29. obljetnice stradavanja bjelovarskih branitelja.

Položivši vijence i zapalivši svijeće ispred kapelice Male Gospe počast su odali obitelji poginulih branitelja kao i druge braniteljske udruge te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Josip Đakić i Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, te izaslanstva Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s županom Markom Marušićem i dožupanom Ferdinandom Trohom, te predstavnici gradova Pakraca, Bjelovara i Lipika na čelu s gradonačelnicima Anamarijom Blažević, Darijom Hrebakom i Vinkom Kasanom.

Foto/Bjelovarsko-bilogorska županija

Prigodnim riječima obratio se suborac poginulih branitelja Mladen Sabolovićpredsjednik Kluba veterana A satnije, prisjetivši se kronološki događanja koja su prethodila tragičnom danu, a nakon 31 godine i mora izrečenih riječi i isplakanih suza, teško je iznova pronaći riječi koje nisu rečene. Dodao je kako je A satnija, tada A četa, osnovana kao prva djelatna vojna formacija ZNG-a pod okriljem Ministarstva unutrašnjih poslova na području današnje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto/Bjelovarsko-bilogorska županija

Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan, iskazao je zahvalnost i poštovanje za branitelje nad kojima je počinjen jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu dodavši kako nema čovjeka koji se na ovom mjestu ne osjeća užasnuto i duboko uznemireno, a posebno boli činjenica što počinitelji zločina još nisu privedeni pred licem pravde.

„Došli smo ovdje nešto i naučiti. Ono što su naši heroji napravili i način na koji su se borili za našu zemlju, zajedno i jedinstveno, ne napustivši jedni druge, iskreno se nadam da i mi ovdje koji smo bili sudionici tako mislimo i da ćemo se tako odnositi prema našoj domovini. Agresorima nije bilo bitno je li netko vojnik, civil, žena ili dijete nego im je bilo bitno očistiti Hrvatsku od Hrvata, a to zahvaljujući braniteljima nisu uspjeli i sve dok bude nas, tako će i biti. Upravo zato ne smijemo jedne druge ostaviti, a put kojim trebamo ići pokazali su nam i naši poginuli prijatelji – zajedništvo u najgorim trenucima“, istaknuo je Dinko Tandara.

O žrtvi koju je hrvatski narod ugradio na našem području govorio je saborski zastupnik Josip Đakić rekavši kako se klanjamo njihovoj žrtvi i sjećamo zvjerstava pobunjenika.  „Za te žrtve postoje oni koji su odgovorni, oni koji su organizatori pobune na pakračkom području trebali bi biti procesuirani. Klanjamo se žrtvama, ali ne smijemo zaboraviti ni oprostiti zločincima. Neki su odgovarali, neki još nisu, a neki se još uvijek šeću“, istaknuo je Đakić zapitavši se zašto nadležne institucije ne poduzimaju korake koji su nužni.

Foto/Bjelovarsko-bilogorska županija

I ovogodišnja komemoracija započela je već tradicionalno okupljanjem kod spomen obilježja Rakov Potok, no zbog radova na mostu u Kusonjama izostao je tradicionalni mimohod istine. Komemoraciju je uveličala i klapa Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske „Sveti Matej“, a  misu za poginule hrvatske branitelje služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak, dok se prigodnim riječima obratio i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Foto/Bjelovarsko-bilogorska županija

Povodom obilježavanja tragedije održan je i “1. Memorijalni maraton A satnija Bjelovar – Heroji ne umiru” u organizaciji Kluba Veterana A satnije Bjelovar u koju je bila uključena Udruga Maratonaca “Heroji ne umiru” Sisačko-moslavačke županije te Atletski klub Borik Bjelovar, a trčalo se od Bjelovara do Kusonja.

Izvor: Grad Pakrac