14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Članovi Kluba 2 / 105 odali počast Čazmancima stradalima 8. rujna 1993. u Kusonjama Stanku Paliću i Željku Šegoviću i svim poginulim i preminulim braniteljima

Nove vijesti

Danas se obilježava 31. godina od stradanja pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske koji su poginuli u zasjedi u Kusonjama. Pobunjeni srpski teroristi i četnici ubili su u zasjedi 20 hrvatskih gardista i dva policajca. Hrvatski gardisti i policajci koje su ubili su Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gađa, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara.

Kusonje su 8. rujna 1993. još jednom postale mjesto zločina. Ovaj put žrtve su bili članovi obitelji, suborci i prijatelji koji su na drugu godišnjicu stradavanja došli položiti vijenac i zapaliti svijeće na mjesto pogibije branitelja. Premda je bilo demilitarizirano i pod nadzorom UNPROFOR-a, područje je bilo minirano. Nakon što je vijenac položen, u trenutku kad su trebale biti upaljene svijeće aktivirana je odskočna rasprskavajuća pješačka mina koja je bila skrivena u korovom zaraslom rubnom prostoru. Tada su poginuli Stanko Palić, Mirko Pereš i Željko Šegović, svi pripadnici 105. brigade, a teže ili lakše ranjenih bilo je još 12, među kojima roditelji branitelja poginulih u Kusonjama 1991.

Članovi Kluba 2 / 105 danas su na groblju u Čazmi odali počast Čazmancima stradalima 8. rujna 1993. u Kusonjama Stanku Paliću i Željku Šegoviću, ali i svim poginulim i preminulim braniteljima. Osim u Čazmi obišli su i posljednja počivališta branitelja u Gornjem Dragancu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika