Grad Bjelovar je i ove godine putem europskog projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“ osigurao pomoćnike u nastavi za školsku godinu 2022./2023. Projekt je vrijedan 1.993.279,20 kn. Bespovratan novac iz Europskog socijalnog fonda iznosi 1.661.066 kn, a sufinanciranje Grada Bjelovara je 332.213,2 kn ili 10 % čime je osigurano 44 pomoćnika u nastavi. Grad Bjelovar dodatno osigurava novac za njih još osam. Točnije, riječ je o 360.000,00 kn.

– Broj uključenih učenika u ovoj školskoj godini je 64, a zaposlena su 52 pomoćnika u nastavi. Smatram da ovakav projekt moramo provoditi i dalje i da će u sljedećem financijskom razdoblju biti ista količina novca kako bismo mogli svoj djeci koja imaju potrebu za pomoćnikom u nastavi da kasnije uspiju u svom životu. To je jedna jako dobra mjera iz Europskog socijalnog fonda koju će Grad Bjelovar i idućih godina obilato koristiti – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

I. Osnovna škola Bjelovar ove godine ima 12 pomoćnika u nastavi, 3 više nego prošle godine, kazala je ravnateljica škole Martina Supančić i dodala kako su pomoćnici važna karika u lancu odgojno-obrazovnog procesa.

– Oni olakšavaju život učenicima, njihovim roditeljima i na kraju učiteljima. Zahvaljujem se Gradu što nam je omogućio sudjelovanje u ovom projektu jer svi učenici u našoj školi koji imaju potrebu za pomoćnikom su ih i dobili. Nadam se da će se projekt nastaviti i u narednim godinama, jer iskreno govoreći, ne možemo si više zamisliti život u školi bez pomoćnika u nastavi – rekla je Supančić.

No, koliko god se bez pomoćnika u nastavi ne može njihov status nije riješen u pravom smislu, jer plaća im je minimalna, a većina njih niti nema puno radno vrijeme, dok tri mjeseca u godini ostaju bez zaposlenja, zato je njihova želja da se njihov status riješi.

– Konkretno, pomoćnici na kraju svake nastavne godine dobivaju sporazumni otkaz ugovora o radu, preko ljeta nemaju plaću i svake godine se ponovno moraju javiti na natječaj tako da imaju nekakvu nesigurnost tijekom ljeta, a to nije nikome ugodno. Što se tiče djece, jako je važno kad se dijete s teškoćama navikne na svog asistenta da ga ima tijekom cijelog svog školovanja, a radi nekih pravnih situacija se može dogoditi da pomoćnik ostane bez posla ako se npr. zaboravi potpisati na prijavu ili tako nešto – kazala je ravnateljica Supančić.