Jedan od najgorih primjera energetskih obnova škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, započetih za mandata bivše županijske vlasti, je onaj Područne škole u Šandrovcu. Radovi su započeli u travnju 2021. godine, a njihov tijek je pokazao da se u posao ušlo bez strategije, dobrog promišljanja i uvida u samo stanje zgrade. Jer objektu koji datira iz 1886.-te i u kojem se kanalizacija skupljala u unutarnjoj zazidanoj prostoriji nije bila potrebna energetska obnova već potpuna rekonstrukcija, što je bilo neizbježno kad su radovi počeli.

– Tek kad su radovi krenuli vidjelo se u kakvom je stvarnom stanju ovaj objekt, da u njemu postoji niz građevinskih situacija koje nisu primjerene 21. stoljeću, od pitanja kanalizacije koja uopće nije postojala do statike zgrade koja je dodatno narušena u potresu. U samom suterenu zgrada je imala drvene navoje, nije bilo betonske deke i sve se to, da bi zgrada bila privedena funkciji, moralo u sklopu energetske obnove riješiti jer zgrada u protivnom ne bi bila uporabljiva – istaknula je na konferenciji za novinare Andreja Prugovečki Klepac, pročelnica županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje.

– Ugovorena vrijednost radova je 1,15 milijuna kuna, a kasniji vantroškovnički radovi su iznosili još 370 tisuća kuna i dosegnuli 28,7 posto prvobitne vrijednosti radova što je, prema Zakonu o javnoj nabavi, blizu maksimuma koji je zakonom dopušten. Uz to, još 194 tisuća kuna izdvojeno je za sanaciju od potresa što znači da je Bjelovarsko-bilogorska županija dodatno izdvojila još oko 600 tisuća kuna – pojasnila je Prugovečki Klepac i dodala da nakon svih ulaganja problem i dalje postoji te je potrebno uložiti još minimalno 300 tisuća kuna da bi škola bila sigurna i primjerena za održavanje nastave.

– Ova zgrada imala je posebitosti koje su građevinska egzotika u 21. st. – zaključila je pročelnica objasnivši da je alternativa energetskoj obnovi koja se pretvorila u potpunu rekonstrukciju zgrade moglo biti uređenje dvorišne zgrade novijeg datuma koja se s manje novca mogla prilagoditi da bude „zdravija“, novija i ne toliko skupa.

U radove se uključila i općina Šandrovac koja je financirala septičku jamu koju škola nije imala. I ne samo to.

– Kako su radovi tekli, ravnateljica se obratila općini i meni zbog problema koji su se pojavili. Općina je maksimalno pomogla, sudjelovali smo u kupnji namještaja i sudjelovat ćemo u kupnji peći za kuhinju. Kako su radovi tekli tako smo shvatili da kanalizacija u školi nije provedena, pa smo seodlučili za nabavu biopročišćivača – kazao je Dario Halauš, načelnik općine Šandrovac.

Sanja Vranješević, ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo kojoj pripada Područna škola u Šandrovcu istaknula je da će 25-tero učenika iz Šandrovca nastavu i ove godine pohađati u V. Trojstvu.

Izvor: bbz.hr