Omiljen u Bjelovaru i među svojim Bjelovarčanima, poznati hrvatski književnik Goran Tribuson je u srijedu (31. kolovoza) predstavio novo izdanje autobiografskih zapisa pod nazivom “Obiteljske slike”. Uz Tribusona, o knjizi je u bjelovarskom Boho parku govorio i glavni urednik, Zoran Maljković.

Zoran Maljković; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Naša suradnja traje dvadesetak godina. Određene tekstove smo odlučili objediniti u jednu knjigu i napraviti svojevrsnu zbirku Tribusonovih sabranih djela. Budući da nekih izvornih knjiga više nema na tržištu, kako ih čitatelji ne bi tražili po knjižarama ili sajmovima, sada sve imaju na jednom mjestu. Opus je zaista značajan i zanimljiv, a sam Tribuson je odabrao najvažnije i najdraže stranice autobiografskih zapisa. Knjiga je duhovita i kroz pristupačne teme, poput ljubavi prema rodnom gradu, djetinjstvu, odrastanju, mladosti, a tu su i obiteljski doživljaji te druženja s prijateljima, Bjelovar zapravo postaje glavni lik zbog čega ga čitatelji žele posjetiti i detaljnije upoznati – pojašnjava Maljković.

Osim “Obiteljske slike” iz Tribusonovog pera kroz nekoliko tjedana će stići i novi triler “Zbogom Izabel”, i to u izdanju Mozaik knjige.

Goran Tribuson; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

–  “Obiteljske slike” je apsolutno bjelovarska knjiga jer u njoj spominjem: korzo, Kavanu Bjelovar u kojoj sam s društvom proveo brojne večeri i noći, paviljon, jednog groznog milicajca Crnog, narednika koji nam je s bicikala skidao ventile, zatim Goricu i Partizan, kina u kojima sam doslovno odrastao. Ne želim govoriti previše plačno i nostalgično, no većina toga danas više ne postoji. Vremena su se promijenila i ja to u potpunosti razumijem, odnosno prihvaćam. Iako često pišem o nekadašnjem Bjelovaru, nisam sluđen prošlošću. U Kavani Bjelovar smo najviše slušali rock iz 50 godina prošlog stoljeća, no tada baš nije bilo prihvatljivo da gimnazijalci sjede na takvim mjestima. Kada bi netko viknuo: “Ide ravnatelj”! svi smo u trenu “nestali”. Danas je to apsurdno jer klinci već s 12, 13 godina sjede po kafićima – kaže Goran Tribuson.