Početnom konferencijom održanoj u Općini Štefanje i potpisivanjem ugovora o radu počela je realizacija treće faze projekta Zaželi Štefanje-Ivanska u sklopu kojeg će 10 zaposlenih žena, po 5 iz svake općine brinuti o šezdesetak korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju.

Partneri u projektu uz Općinu Štefanje su Općina Ivanska, Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Čazma. Sam projekt vrijedan je 494.400,00 kuna i u 100 %-tnom iznosu sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović istaknuo je kako je on samo jedan u nizu projekata na kojima zajednički rade ili će raditi Općine Štefanje i Ivanska, jer uskoro slijede i ostali vezani uz infrastrukturu.

– Ovo je jedan dobar početak, riječ je o trećoj fazi projekta Zaželi koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, ali i državnog proračuna. Očekujemo i nastavak ovog projekta, jer ovaj će trajati samo 6 mjeseci, te očekujemo da će se u tijeku ovih 6 mjeseci raspisati i natječaj za novu fazu koja će trajati puno duže, a takve su i najave ministarstva – kazao je Štefović.

Načelnik Općine Štefanje Željko Mavrin i načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović

Zadovoljan suradnjom između dvije Općine je i načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin koji smatra kako će projekt pomoći stanovnicima obje općine u nepovoljnom položaju.

– Na području svake općine bit će 30 korisnika i 5 žena koje će brinuti o njima. Teško je bilo izabrati korisnike jer ih je prije bilo šezdesetak, a sada smo zbog ograničenih sredstava morali odabrati one kojima je pomoć uistinu neophodna. Neki su nažalost otpali i bit će im sigurno teško zbog toga, ali vjerujem da ćemo u idućem projektu moći zaposliti više žena koje će moći brinuti o više korisnika – kazao je Mavrin.

Sanja Stanković iz Narte je jedna od 5 žena koje će brinuti o svojih 6 korisnika na području Općine Štefanje. Iskustva s programom Zaželi ima jer ovo je već treći takav projekt u kojem sudjeluje, a kaže kako je i nakon odrađena dva projekta i dalje pomagala svojim korisnicima iako nije bila službeno zaposlena. Samo zaposlenje puno joj znači jer ima srednjoškolce i bolesnog supruga tako da joj  primanja koja će ostvariti putem zaposlenja na projektu puno znače. O samom poslu kaže da je radila gotovo sve, ali ipak ono što ističe kao najvažnije je druženje s ljudima koji nemaju gotovo nikoga, te prenošenje informacija do kojih oni sami ne mogu doći, a zanima ih gotovo sve:

– Od servisnih informacija, što ima novo u trgovini, što se događa oko njih, a njima je to najbitnije. Ima onih osoba kod kojih sam išla s ciljem da se nešto napravi, ali njima je bilo bitnije čuti što se događa oko njih nego da im npr. operu prozori – rekla je.

Sanja Stanković

Draga Žalac je pak jedna od žena koje će raditi na području Općine Ivanska. I ona je potvrdila da je njenim korisnicima najvažnije druženje koje skraćuje njihove dane u samoći, ali im je neophodna i pomoć u dostavi namirnica, mirovina i lijekova do kojih sami nikako ne mogu doći.

–  Njima je bitnije od toga da im se nešto napravi u kući donijeti mirovinu i namirnice iz dućana ili lijekove i platiti račune na pošti. Ja i danas jednom djedu idem donijeti lijekove jer ne može sam otići. Jednoj baki sam prije nekoliko dana dostavila plinsku bocu jer ne može sama. Njima je teško otići i napraviti nešto jer ne mogu ili nemaju kako, tako da im je čak bitnije to nego sama pomoć u čišćenju kuće – zaključuje gospođa Draga.

Draga Žalac

Potrebe za programom Zaželi su velike što se najviše osjeća u ruralnim sredinama koje su u zadnje vrijeme sve više prometno izolirane, pa je ovaj projekt pozitivan primjer kako pomoći starijim osobama koje su ostale živjeti u našim selima i za nadati je da će nakon 6 mjeseci koliko će zaposlene žene pomagati svojim korisnicima, on biti nastavljen u još većem obimu s više korisnika i zaposlenih žena koje osobito u ruralnim sredinama teško mogu pronaći posao.