Foto/Lorenzo Kocijan Pacas

Bjelovarsko- bilogorska županija danas je raspisala Javni poziv za dodjelu potpora u gospodarstvu i obrtništvu. Kroz ovaj Javni poziv mogu se ostvariti bespovratne potpore za koje je osigurano milijun i 860 tisuća kuna.

– Riječ je o deset potpora, pojedinačno najviše je izdvojeno za nabavu novih i rabljenih strojeva i opreme. Tu smo učinili smo iznimku jer ćemo priznati i nabavu rabljenih strojeva. Među deset mjera je i jedna nova, to je svakako jako bitna potpora, potpora za obnovljive izvore energije gdje se bespovratno može dobiti do 30 tisuća kuna. Kao i kod Javnog poziva za poljoprivredu koji smo nedavno otvorili prihvatljivi su troškovi od 1. siječnja ove godine, a sam ovaj javni poziv je otvoren do 15. studenoga ove godine – rekao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i dodao kako ga veseli što su županijski poduzetnici unatoč krizi u prošloj godini povećali svoje prihode za 17 posto, a povećan je i broj zaposlenih u odnosu na 2020. godinu za 187 osoba, dok je broj poduzetnika u županiji također povećan i to za njih devedeset.

– Naravno da očekujemo i pozitivne učinke i od ovih potpora koje su kreirane u suradnji s poduzetnicima i obrtnicima. Isto tako očekujem da će naši poduzetnici i obrtnici pokazati veliki interes za ove mjere – kazao je Marušić.
Potpore je pohvalio i na njima se zahvalio Jakov Ćorić, predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar i dodao kako će one dati poticaj malim poduzetnicima i obrtnicima jer vremena su teška.

Foto/Lorenzo Kocijan Pacas

– Mi kao Gospodarska komora podržavamo ove mjere koje će sigurno dati poticaj mikro i malim poduzetnicima i obrtnicima jer vremena su teška. Mikro i mali poduzetnici kada počinju s poslom, moraju kupiti opremu i tehnologiju i pripremiti projekte. Ta pomoć im je vrlo značajna i u toj cijeloj priči troškovi su daleko veći, ali za svaki početak je vrlo bitno da ih se prepozna i da mogućnost da dalje rade i ostvaruju svoje poslove – kazao je Ćorić.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovar Goran Grgić istaknuo je da su mjere važne jer stvaraju atmosferu u kojoj lokalna zajednica podržava obrtnike i razumije koliko su oni važni za lokalnu zajednicu, pogotovo u ovakvim neizvjesnim vremenima gdje se krize smjenjuju jedna za drugom. Mjere daju vjetar u leđa i pomažu mladim ljudima da se odluče za otvaranje obrta.

– Ove mjere smo radili i usuglasili zajedno sa županijom. One su u okvirima mogućnosti i normalno da bi mi bili sretni da su one trostruke ili peterostruke, ali vjerujem da će pogoditi ona mjesta gdje će dati najveći efekt. Uvjeren sam i da će biti veliki interes poduzetnika i obrtnika za njih – dodao je Grgić.

Mjere Bjelovarsko-bilogorske županije:

  1. Sufinanciranje nabavke novih i rabljenih strojeva i opreme
  2. Sufinanciranje uređenja proizvodno-poslovnih objekata i obrtničkih radionica
  3. Potpora za implementaciju obnovljivih izvora energije
  4. Potpora razvoju poduzetničkoj infrastrukturi
  5. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore
  6. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika za fondove EU i nacionalne izvore
  7. Potpora novootvorenim obrtima
  8. Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete
  9. Sufinanciranje nastupa na sajmovima
  10. Sufinanciranje uvođenja BIKE&BED standarda