Udruga DOKUart organizira sada već tradicionalnu uvertiru u bjelovarski festival dokumentarnog filma, program DOKUart pod zvijezdama. Kao i prethodnih godina, program se održava na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči, a projekcija filma “Čekaj me” Damira Markovine bit će u petak, 2. rujna s početkom u 20 sati. Prije same projekcije, selektorica festivala Rada Šešić predstavit će i program 17. izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart koji je na rasporedu od 1. do 7. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Ove godine u već poznatom ambijentu izletišta Vrata Bilogore prikazuje se film “Čekaj me” hrvatskog glumca, odnedavno i autora dokumentarnih filmova Damira Markovine. Film prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svom najstarijem pripadniku želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kada on to ne želi. Zbog tog osjećaja da moraju napraviti “ono što je red”, protagonisti filma putuju s kraja na kraj nekadašnje zajedničke države, žrtvujući vrijeme vlastitog života, zdravlje, konstantno izloženi emotivnom konfliktu i nerazumijevanju vlastitog potomstva, partnera ili bliskih srodnika.

Damir Markovina nastupa kao glumac u mnogim hrvatskim filmovima i serijama, a član je ansambla Drame HNK Zagreb. Trenutno pohađa studij filmske režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a do sada je snimio četiri kratka i srednjemetražna dokumentarna filma. Film “Čekaj me” prikazan je na ZagrebDOXu, Sarajevo film festivalu i na Danima hrvatskog filma te je dobitnik nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji kratki / srednjemetražni dokumentarni film u 2021. godini.

Kao i svih prethodnih godina, ovaj je program besplatan za posjetitelje, a više informacija o filmu, uskoro i o samom festivalu, moći ćete pronaći na web i Facebook stranici Udruge DOKUart.