Čazmanske Komunalije odrađuju još jednu uspješnu vodoopskrbnu sezonu tijekom koje je priključeno 200 novih korisnika na mrežu, dok na priključak čeka još njih 20.

– U Gradu Čazmi koji ima 36 naselja trenutno je priključeno preko 90 % stanovništva. Ovim se pokazalo da svaki metar izgrađenog vodovoda ima svoje opravdanje. Bilo je komentara kako mi gradimo vodovode, a ljudi se ne priključuju – kazao je Ivan Beljan direktor Komunalija koji se pohvalio i činjenicom kako na svom distribucijskom području imaju duplo manji gubitak od prosjeka RH.

– Gubici su u zadnjih deset godina ispod 30 % što je i granica planiranih kazni za one koji je budu prelazili – kaže Beljan i dodaje kako rekonstrukcija mreže i redovno održavanje utječe na ove rezultate.

– Ostalo nam je za rekonstruirati vodovodnu mrežu u Česmanskoj, A.G.Matoša, Braniteljskoj i dijelu Moslavačke ulice kod kolodvora. Potrebno je rekonstruirati i magistralni vod Milaševac- Čazma, te filterske stanice na crpilištu Milaševac – rekao je.

U Čazmi ni ovog ljeta nije bilo problema s nestašicama vode, a očekuje se povećana potrošnja vode u odnosu na prošlu godinu sa 400 na 420 tisuća m³. Već više godina Komunalije vodovod Čazma ima jednu od najnižih cijena vode u RH. Nova cijena za električnu energiju nažalost to trenutno ugrožava.

– Očekujemo donošenje pomoći Vlade RH zbog rasta cijene električne energije. Ako ne dobijemo pomoć, odnosno smanjenje cijene el.energije bit ćemo prisiljeni povećati cijenu za 50%. Napomenimo, nove cijene putem javnog natječaja dobili smo od HEP-a uvećane za 400 do 500 % – kaže Beljan.

U planu je nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže, pokriti vodoopskrbom neka od vikend naselja, projektiranje nove filterske stanice, te opremanje novog bunara u Vrtlinskoj.

– Posebno nam je drago da smo rijetki distributeri vode u RH koji smo se na vrijeme prijavili Ministarstvu gospodarstva na Modernizacijski fond za izgradnju solarnih elektrana. Naša zamolba od 5 milijuna kn dostavljena je danas iz Ministarstva gospodarstva u Ministarstvo financija. Ova elektrana bi nam služila za borbu protiv dizanja cijene vode odnosno inflacije – zaključuje Beljan.