Vatrogastvo na čazmanskom području ima dugu tradiciju, a jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava na gradskom području je DVD Lipovčani.

Osnovano je daleke 1942. godine, u vihoru II. svjetskog rata, kada su mještani  osjetili potrebu zbog stalnih prijetnji od požara, ali i samog napretka te  dobrobiti sela osnovati vatrogasno društvo. Iako su bila ratna vremena društvo je od samoga početka krenulo s aktivnim radom te je nabavljena prva vatrogasna štrcaljka te ostala oprema. Krajem ’50. kreće se u izgradnju vatrogasnog doma koji je svečano otvoren na zabavi povodom dočeka Nove godine 1961.. Tijekom ’70.-tih godina na čelo društva dolazi novi upravi odbor s predsjednikom Ivanom Žugajem i  zapovjednikom Tomislavom Dragišićem te se tih godina počinje sa školovanjem prvog vatrogasnog kadra. Dograđuju se s vremenom prostorije koje koristi društvo, pa se tako gradi vatrogasni toranj i garaža. Omasovljenjem društva od 1984. g. dolazi do osnutka prvog ženskog vatrogasnog odjeljenja te odjeljenja vatrogasne mladež  s kojima aktivno sudjeluje na svim natjecanjima, te po prvi put bilježi zapažen rezultat osvajanjem mnogih priznanja i pehara.  Tijekom domovinskog rata dolazi do stagnacije rada društva, 1992. u ratu pogiba zapovjednik društva, Vlado Poslon kao pripadnik MUP-a. No ni u tada teškim uvjetima, pa do danas društvo se nije pokolebalo i  uvijek se moglo pohvaliti ostvarenim rezultatima po kojima je uvijek bilo pri samom vrhu realiziranih aktivnosti na području Vatrogasne zajednice Grada Čazme. Danas društvo broji ukupno 55 članova i radi na osposobljavanju svog kadra, pa se može pohvaliti da 50% članova ima položeno najmanje za  ispitanog vatrogasaca, a njih 10 ima i obavljen liječnički pregled.

U svom govoru tajnica društva, a ujedno i predsjednica Vatrogasne zajednice Grada Čazme Ivana Žugaj kazala je kako žalosti veliki pad broja članova koji se unazad 20 godina gotovo prepolovio, što odlaskom mladih, a što smrću starijih članova, no da mogu biti ponosni na postignute rezultate, te se  zahvalila svima koji su kroz 80 godina radili i na bilo koji način pomagali u razvoju i napretku DVD-a Lipovčani.

Čestitke na ovoj visokoj obljetnici uputili su i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković, predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ Silvestar Štefović i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Čazme i JVP Čazma Tihomir Brnjanec.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su medalje i priznanja dugogodišnjim članovima društva, a JVP Čazma je prije sjednice održala pokaznu vježbu.