Bliži se 3. rujan (subota) kada će na obroncima Bilogore biti održana druga po redu trail utrka pod nazivom „Bilogora trail“ čiji je organizator AK Bjelovar i sportska udruga GO2 Bjelovar, a na čijem je čelu Nikola Kovaček. Već prošlogodišnje, premjerno izdanje ovog nesvakidašnjeg događaja je bilo izrazito uspješno pa nema razloga da tako ne bude i ove godine. Kako bismo vam ga približili, iskoristili smo priliku te ugodno razgovarali s Kovačekom, ali i Mateom Ledinskim, članom bjelovarskog Atletskog kluba i jednim od najuspješnijih natjecatelja ovoga sporta unazad nekoliko godina. Dakle, sada pročitajte što nam je ovaj super dvojac kazao.

Nikola Kovaček zajedno sa svojim timom radi odličan posao; foto: privatna arhiva

–Sve ovo je jedan veliki izazov u koji treba uložiti mnoštvo dobre volje, truda, vremena pa i pomoći prijatelja. No, isto tako, ovo pruža jedno veliko zadovoljstvo koje je teško mjeriti s bilo čim. Za sada imamo dvjestotinjak prijavljenih u svim kategorijama, ali dakako da očekujemo još prijava. Uvijek nas iznenade i dolasci cijelih obitelji ili pojedinaca na sam dan utrke na mjesto događaja pa stoga uvijek pripremimo više startnih paketa. Dakle, svi su dobrodošli, a riječ je o ljudima koji nam stižu iz cijele Republike Hrvatske. Događaj je jako zanimljiv, pomalo neuobičajen te se nadam kako će nam se u godinama koje su pred nama odazivati natjecatelji i izvan naših granica.

Trčat će djevojke i mladići, ali i oni nešto stariji. Svi oni će biti podijeljeni po godinama starosti. Tako će na stazi dugoj 5 kilometara trčati natjecatelji do: 14, 18, 35 godina, oni do 55, stariji od 55, a dakako, tu je i apsolutna kategorija. Imat ćemo i staze u dužini 15 i 25 kilometara, no najviše natjecatelja očekujemo na ovoj spomenutoj srednjoj stazi. Naša najjača karika svakako je Mateo Ledinski, ponosni član našeg kluba, ali uz to želim naglasiti kako je riječ o odličnoj, pristojnoj, vrijednoj, izuzetno pristupačnoj osobi. Izgradio je svoje ime u ovom sportu i želim ga pohvaliti. Siguran sam da će nastaviti ovim stopama. Osim njega, tu je i Damir Malčić koji je također sjajan čovjek i trkač.

Pomaže nam u svakom pogledu, a kako ne bi ispalo da zapostavljam ženski dio momčadi, istaknut ću Željku Koščević koja je prošle sezone bila prvoplasirana u svojoj kategoriji Kontinental trail lige pa ovim putem i njoj upućujem čestitke. Dakle, imamo jednu kvalitetnu bazu, imamo više od stotinu članova, podižemo se iz natjecanja u natjecanje te očekujemo još bolja ostvarenja. Nadalje, lokacije na kojima će se trčati „Bilogora trail“ su specifične, prekrasne, a naglasak je kako se gotovo cijela utrka odvija kroz šumu. Ovdašnji brežuljci i šume pružaju jednu ljepotu koju želimo u potpunosti iskoristiti i svemu što nam predstoji se jako veselimo.

Za kraj ovog mog izlaganja bih se želio zahvaliti svim ljudima koji nam svesrdno pomažu. Prvenstveno bih tu istaknuo naš Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Općinu Veliko Trojstvo koja će biti domaćin, vas novinare koji se trudite naše aktivnosti prezentirati na jedan lijep, pozitivan način, a tu je i moja ekipa iz AK Bjelovar koja sve trpi. Trudimo se napraviti nešto dobro za Bjelovar, uspijevamo u tome te nam preostaje nastaviti marljivo raditi kako bismo svake godine dodatno napredovali — iscrpan je bio Kovaček.

Mateo Ledinski se na obroncima svoje Bilogore nada novom dobrom rezultatu; foto: privatna arhiva

–Obzirom na činjenicu da ovaj sport postaje sve popularniji te da ima sve više utrka, ove će se godine „Bilogora trail“ održati tri mjeseca kasnije negoli što je to bio slučaj prošle, a sve kako bi privukli što veći broj ljudi. Ovaj način trčanja je puno zahtjevniji od cestovnog pa je potrebna puno bolja fizička pripremljenost. Ja sam se trailom počeo baviti 2019. na nagovor prijatelja nakon što sam se okušao u mnoštvu ekipnih sportova pa i crossfitu. Moram kazati kako sam isprva bio pretežak, no bila je to ljubav na prvi pogled. Stoga sam sve svoje treninge, prehranu, odnosno cjelokupan način života posvetio trailovima. Otegotna okolnost je bio koronavirus te smo u mojim samim počecima trčali popraćeni mjerama samozaštite. Isto tako, doživio sam ozljedu ligamenata lijevog koljena, operiran sam, dugo sam pauzirao, ali zahvaljujući svojoj upornosti sam se vratio.

Treniram svaki drugi dan jer je oporavak mišića od izrazite važnosti. Treninzi su mi raznoliki, a što više nastojim ići u visine kako bi se navikao na brda i brjegove. Kombinacija raznih sportova se pokazala odličnim načinom za trčanje trailova, dok bih kao svoj najveći uspjeh izdvojio prošlogodišnji žumberački trail. Nastupilo je tristotinjak trkača te sam došao do drugog mjesta. Trenutno držim drugu poziciju u Kontinental trail ligi i nadam se da će tako ostati do kraja sezone. Kada govorimo o samom „Bilogora trailu“, odnosno mom participiranju na istom, reći ću kako je to određeni pritisak. Braniš boje svoga grada, svoga kluba, očekuje se dobar rezultat, ali bih iskreno volio da se odvija i dalje. Tko zna, možda, poučeni ovim bude i više trailova u Bjelovaru te njegovoj okolici – zanimljivim nam se riječima obratio i Ledinski.

Stoga, dođite na ovogodišnji „Bilogora trail“ u što većem broju, uživajte u prirodi i ostvarite što bolje rezultate. Onima koji će se pojaviti samo u ulozi gledatelja želimo dobru zabavu. Sadržaja svakako neće nedostajati.