U utorak 23. kolovoza ispred gradskog vrtića u Bjelovaru policijski su službenici proveli nadzor sigurnosnih sjedalica. Nadzor je proveden u vrijeme dolaska djece u vrtić. Policijski su službenici provjeravali da li sigurnosna sjedalica odgovara djetetovom razvoju, da li je pravilno postavljena u automobil te da li je dijete pravilno vezano.

U nadzoru je kontrolirano 18 automobila, odnosno 25-ero djece te je utvrđeno da niti jedno dijete nije bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Samo dvije sjedalice su bile pravilno postavljene u automobilu. Roditelj koji je dijete dovezao bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice, odnosno u krilu, sankcioniran je izdavanjem upozorenja.

U srijedu 24. kolovoza nadzor je proveden i ispred gradskog vrtića u Čazmi 

U nadzoru je kontrolirano 19 automobila, odnosno 22-je djece, te je utvrđeno da je jedna sigurnosna sjedalica pravilo postavljena i da je jedno dijete pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Roditelji koji su djecu dovezli bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice su sankcionirani, odnosno izdana su im dva upozorenja te tri izvješća o počinjenom prekršaju.


Najčešće greške prilikom nadzora:

  • Očitovale su se u savinutim trakama pojasa, bilo kod učvršćivanja sjedalice pojasom ili kod vezivanja djeteta pojasom automobila ili pojasom sjedalice.

Trake pojasa cijelom putanjom moraju biti ravne.

  • Zatim kod štitnika tj. naslona za glavu koji je smetao pravilnom smještaju sjedalice, odnosno on se mora izvaditi iz automobila.

Roditeljima su dani savjeti o pravilnom namještanju zaglavlja sjedalice i visini traka pojasa sjedalice okrenute u smjeru vožnje, a koje moraju biti u ravnini ramena djeteta ili malo iznad ramena.

  • Zatim vezivanje djeteta u jaknama, pogotovo onima skliskih materijala.

Djetetu koje je vezano u jakni, pojas sjedalice se ne može dovoljno pritegnuti i zbog velikih sila prilikom prometne nesreće izliječe iz jakne i bude ozlijeđeno.
Prilikom zatezanja pojasa sjedalica bitno je da roditelji provjere da li u predjelu ramena djeteta stane samo njihov jedan prst, odnosno da se pojas sjedalice ne može uštipnuti po dužini i tako će znati da je dijete pravilno vezano.