Nakon što je Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić danas proglasio zbog velike materijalne štete u poljoprivrednoj proizvodnji, osobito na ratarskim i povrtlarskim kulturama te trajnim nasadima i ribnjacima prirodna nepogodu od suše za četiri grada i četrnaest općina, sutra bi ona trebala biti proglašena i za područje Grada Bjelovara.

– Grad Bjelovar će imati sutra povjerenstvo u osam sati i kao nadležni zamjenik gradonačelnika očekujem proglašenje elementarne nepogode. Ja nisam član povjerenstva, ali obilaskom terena i zajedničkom koordinacijom sa savjetodavnom službom svakako očekujem da to povjerenstvo proglasi nepogodu od suše. Kasnimo jedan dan za ostalim gradovima i ja preuzimam odgovornost za to. Jedan dan zaista nije puno i očekujem da će povjerenstvo proglasiti elementarnu nepogodu – rekao nam je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i dodao kako je na nekim prinosima šteta uzrokovana sušom i do osamdeset posto.

– Kontaktirajući s poljoprivrednim proizvođačima i obilaskom njihovih ratarskih i povrtlarskih površina, ali i u kontaktu sa savjetodavnom službom koja nam je ovdje zaista izašla u susret, znamo da višegodišnji nasadi ali i trajni travnjaci na svojim površinama imaju urod manji od 30 do 80 posto u odnosu na višegodišnji prosjek. Suša je uništila zaista dobar dio poljoprivredne proizvodnje – zaključio je Brajdić.