Foto/N1

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak u N1 Studiju uživo govorio je o energetskoj krizi i jesenskom paketu mjera pomoći koji se iščekuje.

Hrebak je mišljenja kako Vlada ne kasni s mjerama.

– Očekujemo sastanak koalicije koji će vjerojatno biti vrlo skoro, gdje ćemo dobiti i presliku tih mjera. Ide se u provedbu ukidanja 25 posto PDV-a na ugradnju solara. Ako to stvarno bude tako, automatski ću se kao gradonačelnik uključiti da i Grad Bjelovar sufinancira solare, jer je definitivno vidljivo da su oni toliko isplativi da se ulaganje vrati za tri do četiri godine – rekao je Hrebak.

Najavio je i kako će Grad Bjelovar pripremiti paket pomoći svojim obrtnicima i poduzetnicima.

-Mi ćemo pripremiti jedan ekonomski paket mjera gdje će ih grad osloboditi određenih davanja, da prežive. Primjerice ugostitelji, s kojima smo imali sjajnu suradnju, već smo im pomogli, a i sada ćemo. Prije smo ukinuli porez na potrošnju, ukinuli smo prirez, smanjili smo im određena davanja, ali ćemo sada za njih pripremiti još jedan dodatni paket mjera. Ja mislim da će ugostitelji biti najugroženija skupina. Dakle, ugostiteljima moramo dati maksimalnu pomoć te pekarima, frizerima i svima onima, koji realno gledajući, imaju male prihode i malu zaradu, ali ogromne troškove – rekao je Hrebak i dodao kako još razrađuju modele mjera.

– Oslobodit ćemo ih primjerice plaćanja komunalne naknade, davat ćemo im određene dotacije ili vaučere kao što smo to činili i prije – kazao je Hrebak i dodao kako je u gradu oko 250 obrtnika, a iznosi pomoći će biti u milijunima.

– Govorimo sigurno o milijunima pomoći pogotovo u sljedećoj godini u siječnju, veljači, ožujku i travnju. Jako je važno poslati jednu pozitivnu poruku i da oni u naprijed znaju na koje mjere mogu računati – dodao je Hrebak.