Saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak u N1 Studiju govorio je o mjerama štednje u Gradu Bjelovaru i početku nove školske godine.

Hrebak je u razgovoru kazao kako nema šanse da se dogodi da se u školama kojima je osnivač Grad Bjelovar nastava ne odvija zbog mjera štednje i hladnih radijatora.

– Grad će sve poduzeti da se to ne dogodi. Razgovarao sam s ravnateljima škola i dogovorili smo već neke mjere. Pod broj jedan nema više primjera da se škola grije u popodnevnim satima da bi spremačice mogle počistiti školu i da bi im bilo toplo. Dakle, takvih luksuza i komoditeta više nema. Moramo i temperaturu u školi držati na jednoj pristojnoj razini da djeci ne bude, ni pretoplo, ali i da im ne bude niti prehladno i nema više ” luftanja” i otvaranja prozora – kazao je Hrebak i dodao kako će u Gradu vidjeti što se može prebaciti na alternativni sustav, ali i što prije ugraditi što više solarnih panela.

Ističe i kako je Grad Bjelovar imao sreće jer je na vrijeme napravio energetsku obnovu skoro svih svojih škola, vrtića i institucija.

– Moramo krenuti s konkretnim mjerama jer nećemo imati problema do 1. listopada. Sada imamo mjesec i pol dana da to sve posložimo i da sustav može funkcionirati – dodao je Hrebak i rekao kako će po njegovom mišljenju ogromne probleme imati županije koje nemaju fiskalni kapacitet kao što imaju gradovi.

– Primjerice Bjelovarsko-bilogorska županija ima 40 milijuna kuna fiskalni kapacitet, dakle izvorne prihode, dok Grad Bjelovar ima 110. Naravno da je gradu lakše. Županija ima brigu za sve škole na području županije izuzev Grada Bjelovara koji kao centar županije ima samo svoje osnovne škole. Sve druge osnovne škole na području županije i sve srednje škole mora pokrivati županija. Bez pomoći države županije će ostati praktično u bankrotu – kazao je Hrebak.

Hrebak je rekao i kako je nedopustivo da se nastava zbog štednje i energetske krize mora odvijati online.

– Svi ćemo se morati odreći nekog komoditeta i racionalnije upravljati cijelim tim sustavom i uspjet ćemo prebroditi krizu. Ključno je ono, zbog čega sam ja optimist, što smo imali veliku krizu tijekom Covida, tzv. lockdown gdje je Vlada odlično reagirala. Imali smo i drugu stvar kada je vlada u travnju i svibnju reagirala s paketom mjera od pet milijardi kuna.  Treća stvar koja će se morati dogoditi je da Vlada učini nešto preko HEP-a. Hrvatska 40 posto električne energije proizvodi iz vodnih potencijala, ali suša nam je to srušila za 50 posto. Neće moći niti HEP sve progutati. I građani moraju biti odgovorni. Za socijalne skupine uvijek se mogu osigurati vaučeri”, kazao je Hrebak.