U petak 19. kolovoza u Štefanju je obilježena 31 godina od osnutka II. čazmanske bojne 105. brigade HV-a i 11 godina rada i djelovanja udruge Klub II/105. U 2. bojni borili su se branitelji s područja bivše Općine Čazma, danas Grada Čazme i općina Štefanje i Ivanska. Kao i svake godine velik broj branitelja okupio se u Štefanju koja je već 11 godina mjesto gdje se obilježava ova značajna obljetnica.

Sve je počelo polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Čazmi, a zatim i održavanjem memorijalne utrke od Čazme do Štefanja. 9. put je održana ova memorijalna utrka koju su prvi otrčali Predrag Živković i Davor Gibanjek uz biciklistčku pratnju Kristijana Čikora. Tijekom godina memorijalnoj utrci se priključuje sve više trkača rekreativaca i biciklista koji na ovaj način sudjeluju u obilježavanju ovog važnog datuma iz Domovinskog rata.

Dolaskom trkača u Štefanje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod velikog križa na groblju, a zatim su branitelji 2. bojne i uzvanici otišli do središta Štefanja gdje je održana svečana akademija.

Predsjednik Kluba II/105 Ivica Bok rekao je kako Čazma nije bila na prostoru gdje se ratovalo, ali branitelji s područja bivše Općine Čazma bili su na gotovo svim ratištima na kojima su ostavili 27 mladih života. Načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović podsjetio je kako se u Štefanju obljetnica osnivanja 2. bojne 105. brigade održava već jedanaest godina, te je istaknuo odličnu suradnju između Kluba II/105 i Općine koja će se nastaviti i ubuduće. Obilježavanje su svojim sudjelovanjem podržali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čazme Branko Novković, načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin, izaslanik bjelovarsko-bilogorskog župana Mladen Marinković, te saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša koji je sudjelovao i u memorijalnoj utrci.