Foto/Pixabay

Putovanja u zemlje koje nisu članice EU-a, nose sa sobom i neke zabrane te restrikcije, pa tako primjerice ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. No, ono što se smije je ograničena količina voća i povrća te jaja, proizvodi od jaja i meda, piše Slobodna Dalmacija.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda pa iz BiH-a, primjerice iz Neuma, bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma svježe, usoljene, očišćene, sušene ili kuhane ribe, kozica, rakova, dagnji i kamenica. No, apsurdno je da je unatoč tome zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt, a strogo su zabranjeni i ostali mliječni proizvodi.

Što se tiče bilja, biljnih proizvoda, voća i povrća, za osobnu potrošnju može se unijeti samo tropsko voće. Zabranjen je unos zemlje i supstrata za sadnju, kao i sadnica vinove loze, citrusa i sjemenskoga krumpira. Krumpir, rezano cvijeće, lukovice i gomolji, mrkva, cikla, celer, rotkvica, kupus, cvjetača, kelj, zelena salata, radič, endivija, đumbir, šafran, kurkuma, rajčice, jabuke, kruške, dinje i lubenice mogu se unijeti u Hrvatsku iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata.

Putnici iz trećih zemalja u svojoj osobnoj prtljazi mogu u Hrvatsku unijeti robu uz oslobađanje od uvoznih davanja bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 eura u cestovnom i željezničkom prometu, te 430 eura u zračnom i pomorskom prometu.

U zemlju se može legalno unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 50 grama duhana, 10 mililitara e-tekućine, četiri litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva u prenosivom spremniku te dvije litre alkoholnog pića.

Osim toga, putnici koji u svojoj prtljazi nose gotovinu u iznosu od 10.000 eura ili više obvezni su to prijaviti carinskom službeniku. Također su dužni prijaviti kućnog ljubimca, koji mora imati veterinarski certifikat ili putovnicu, piše Slobodna Dalmacija.