Nemate ideju što kuhati preko vikenda? Nema problema, donosimo vam 15 recepata. Vjerujemo kako ćete odabrati svog favorita.

Volite li tjesteninu, možete pripremiti špagete Carbonara. Ovo jelo za pripremu ne iziskuje puno vremena pa ako vam se žuri ili imate neke planove za popodne, ovo jelo je dobar izbor. Isto tako, možete pripremiti i drugu vrstu tjestenine. Crveni umak (šalša) kod nas je barem jednom tjedno na jelovniku.  Mali gastro kritičar jednostavno ga obožava. Ovome dodajmo kako se u našoj kuhinji često priprema i tjestenina s piletinom i tikvicama.

Ako ste ljubitelj špek fileka, donosimo i taj recept.

Ovo ukusno jelo možete pripremiti od telećih želudaca koji se temeljito peru te kasnije pirjaju s povrćem i pancetom. U trgovinama se mogu naći već pripremljeni za daljnju obradu pirjanja s povrćem i pancetom, ali da budete sigurni, operite ih još jednom i prokuhajte, procijedite i dodajte na propirjani luk i pancetu (špek, slanina).

Nadalje, vratit ćemo se na jela od tjestenine pa, volite li šampinjone, napravite umak od njih. Poslužite ga uz tjesteninu koju volite ili uz rižu. Ovaj umak savršeno se uklapa uz pečena mesna jela pa tako možete pripremiti umak te ga preliti preko jela uz odgovarajući prilog – salatu i svježi kruh.

Nešto zahtjevnije jelo što se tiče same pripreme je punjeni lungić. No, želite li pokazati svoje umijeće spravljanja ukusnog jela, onda je ovo savršen izbor. Punjeni lungić možete poslužiti uz tjesteninu ili njoke uz dodatak salate po izboru.

Tradicionalno dobar izbor (kod nas je također često na jelovniku) je patka s mlincima (ili naravno kokica).  Naš mali gastronom često baš nedjeljom poželi ovo jelo, no i mi smo sretni da ga možemo pripremiti jer ga obožavamo. Ovdje vam donosimo i dodatak – pečeno pile s mlincima pa odaberite što više volite. Ovaj recept se ne odnosi na ove prijedloge, ovaj je gratis.

Kuhajte u društvu svojih najmilijih; foto: Canva

Još malo ćemo se zadržati kod mesnih jela pa vam predlažemo i ovo ukusno jelo – pečena pureća krila s krumpirima. Tajna ovog pečenja je u umaku kojim premazujemo meso, a preljev preko hrskavo pečenih krumpira će mu dati svježinu. Ovo jelo nas je oduševilo.

Želite li impresionirati ukućane ili goste pripremite pečeni buncek. Uz meso odlično odgovaraju krumpiri na pekarski. Također, predlažemo i nešto na žlicu. Slanutak kao izbor se čini kao prava stvar. I da, uvijek možete skuhati malo više pa će vam ostati i za nekoliko porcija preko tjedna. Olakšajte si kuhanje tamo gdje možete.

Odlučili smo se i za teleću jetricu na venecijanski. Pripremite ukusno jelo od ove već pomalo zapostavljene namirnice. Ako ne volite okus i gorčinu jetrice, tu je umak koji će sve popraviti. Poslužite jelo vruće uz prilog po želji: pirjana riža, zapečena palenta, njoki, kroketi ili neka tjestenina. Mljac!

Jedan od prijedloga je i naša omiljena poslastica, a to je gulaš od vepra. Veprovinu često možete pronaći u svim boljim trgovinama. Ovo jelo je dostojno i svečanog ručka ili kada vam dolaze gosti. To jelo također možete skuhati u većoj količini pa opet imati za ručak sutradan.

I naravno, za kraj – riba. Uvijek odličan izbor je orada s povrćem. Ovdje smo ribu filetirali i uz nju poslužili povrće. Savršeno!

Neka vam kuhanje bude zadovoljstvo; foto: Canva

Odaberite svog favorita, požurite po namirnice i sretno! Dobar tek!