Vikendi su vam nekada služili za odmaranje i punjenje baterija, a sada vam služe za obavljanje stvari koje nakupljate mjesecima? Ne brinite, niste jedini. Vjerujemo da si sada vrtite po glavi rečenicu  “Pa i ja zaslužujem odmor”. I da, zaslužujete, ali zapitajte se, što je to što vas koči i ne dopušta vam da u konačnici završite sve ono što odlažete?

Napravili smo osnovni, potpuno individualiziran popis za vas – može biti vezan za što god poželite. Od uređenja doma do sređivanja kuhinje i namirnica u frižideru. Isplanirajte si vikend uz ovih 6 savjeta i riješite se nakupljenog posla, a i stresa.

Vjerujemo da mjesecima odlažete obaveze jer vam nedostaje vremena, ali i motivacije. Konstantni umor i balansiranje poslovnog i privatnog života samo je dodatan bonus – zadatak za zadatkom se gomila, a mi jedva plivamo u njima i ne nazire im se kraj.

Prihvatite se čišćenja svog doma kako biste poslije odrađenog posla mogli uživati; foto: Canva

Što se tiče vremena, postoji li bolje vrijeme od ovog sada? Dva dana kada ste kod kuće i imate priliku završiti sve što prolongirate? Dakle, što god želite napraviti je na vama samima – najvažnije je da vikend posvetite upravo tome, a mi vam donosimo konkretne savjete kako da to i napravite.

Donosimo vam kako organizirati posao; foto: Canva

Definirajte koji je vaš cilj ovaj vikend 

Vjerojatno vam ovaj savjet zvuči pomalo smiješno jer sada znate što želite raditi, ali vjerujemo da se on izmijenio barem desetak puta. Donesite konačnu odluku i više je nemojte odgađati – neovisno radi li se o početku detoksa, uređenju vrta ili izmjeni garderobe. Napravite sami sa sobom dogovor i definirajte cilj. To je ključ za nastavak ovog procesa.

Napravite raspored i plan

Svoj vikend podijelite u odgovarajuće etape koje će biti podređene cilju kojeg želite postići. Odredite si vremenske periode i unaprijed razradite korake. Na primjer, nakon doručka dva sata posvetite vađenju ljetne robe iz spremišta, a nakon ručka zimsku robu prebacite u spremište. Nemojte zaboraviti na pauze koje su bitne jer nema potrebe da se preforsirate i nabijate si dodatan stres. 

Uklonite sve što vam odvlači pažnju

Vikend je i svi bi najviše voljeli odmarati ili sjediti na svježem zraku i piti kavu u miru. No, nemojte pokleknuti, budite ustrajni i dovršite ono što ste započeli. Uklonite sve distrakcije oko vas, obavijestite ukućane da vikend posvećujete svome cilju (s početka ove priče) i da niste dostupni ovaj vikend za zajedničke planove. Serije i filmove te druženja s prijateljima ostavite za idući vikend ili ih odgodite za kraj ovog procesa.

Bacite se na posao

I sve ovo dosad napisano moglo bi ostati u našim glavama ukoliko ne “zavrnemo rukave” i ne bacimo se na posao, zar ne? Odredili ste si cilj, napravili plan i raspored – sada je došao period da se bacite na posao. Ako u vašem planu stoji da je početak rada 10 sati, nema više odgađanja. U 10 sati počnite raditi i radite točno onoliko koliko ste si zapisali. Ne zaustavljajte se do vremena kojeg ste si u rasporedu zapisali za pauzu.

Zaboravite multitasking

Ovo je od iznimne važnosti, pogotovo jer se odnosi na vikend. Ako pokušate raditi više stvari odjednom, baš kao što radite i preko tjedna, to vam neće polučiti uspjeh. Vikend je i nemate druge obaveze osim ove, stoga obavljajte stvar po stvar, držite se rasporeda i nemojte raditi više stvari istovremeno.

Nađite vrijeme za sebe (iako je vikend) i nagradite se!

Odmore iskoristite da bi se nagradili. Nakon svake uspješno obavljene etape se nagradite. Nagrada neka bude nešto u čemu doista uživate – pogledajte epizodu serije ili se prošećite sa svojim kućnim ljubimcem. Na vama je da odredite što će to biti jer nagraditi se za uspješno odrađen posao je potreba za vas i vaše zdravlje!

Dio po dio i do kraja vikenda završit ćete sve ono što ste tjednima i mjesecima odgađali. Bitno je samo točno definirati cilj, napraviti raspored i baciti se na posao. A sada, požurite na ove korake i iskoristite vikend kako biste vratili svoj život u ravnotežu i organizirali svoje kućanstvo.

Po završetku se zasluženo počastite onime što vas veseli; foto: Canva