Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan je koji se obilježava 15. kolovoza, a katolički vjernici prisjećaju se dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Nova Rača bit će središnje mjesto proslave ovog blagdana za vjernike bjelovarsko-križevačke biskupije.

Euharistijsko slavlje povodom Velike Gospe u Novoj Rači tradicionalno će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak koji je župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije proglasio Marjanskim svetištem, odajući priznanje stoljetnoj tradiciji jednog od većih okupljanja u znak štovanja Djevice Marije. Kao i svake godine, očekuje se više tisuća vjernika i hodočasnika koji će u Novu Raču doći prvenstveno zbog duhovnih, ali i svjetovnih razloga.

Događanja povodom Velike Gospe počet će već u petak 12. kolovoza u 19 sati svetu misu voditi preč. Vjekoslav Holik, tajnik Nuncijature u Filipinima.

Idućega dana u subotu, u 19 sati misu se će predvoditi vlč. Mislav Dabac, župni vikar u župi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, a u nedjelju u isto vrijeme preč. Zoran Grgić, župnik u župi sv. Vida u Vrbovcu.

Uz svete mise od 20 do 7,30 sati bit će i cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na sam blagdan Velike Gospe odnosno Gospe Račanske u osam sati misu će predvodi fra. Marko Pustišek, gvardijan i župnik u župi Sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru.

Dok će treće misno slavlje u 18 sati predvoditi vlč. Marijan Ožegović, župnika u župi BDM Kraljici mira u Granešinskim Novakima.

Povodom blagdana Velike Gospe u subotu, 13. kolovoza u 19,00 sati održat će se i 11. KONCERT MARIJANSKIH PUČKIH PJESAMA u parku u Novoj Rači na ljetnoj pozornici.

Ovog vikenda u Novoj Rači u organizaciji Općine na prostoru sajmišta pripremljen je bogat zabavno kulturni program koji će biti upotpunjen tradicionalno bogatom ugostiteljskom ponudom.

Na prostoru ispod nadstrešnice na sajmištu bit će izložbeni i prodajni prostor za OPG-ove koji su članovi LAG-a Sjeverna Bilogora. Ove godine u Novoj Rači koncerte će održati Siniša Vuco i Luana te Indira Forza.