3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Ranč Letec u Dragancu poslovanje upotpunio otvaranjem sirane i proizvodnjom i prodajom proizvoda od kozjeg mlijeka

Nove vijesti

Svaka stvarna priča započinje strašću, idejom i vizijom pa je tako započela i priča na imanju obitelji Letec u Donjem Dragancu.

Sve je počelo 2005. godine uzgojem jelena, tovom junadi, svinja i poljoprivrednom proizvodnjom. Poslije 15 godina današnja proizvodnja je i dalje usmjerena na uzgoj jelena, koza te poljoprivrednu proizvodnju ekološkog pira i heljde.

– 2003. godine otac je počeo kupovati zemlju na području Grada Čazme i onda smo to okrupnili i sve ogradili. Puno je investirano u ovo imanje i tu ćemo ostati raditi i dalje na zemlji – rekao nam je voditelj imanja Igor Letec koji je po struci građevinar poput svoga oca, a na imanju je bio i ratar i stočar.

Novost na imanju je najmodernija sirana za preradu kozjeg mlijeka. U izgradnju i opremanje sirane uloženo je oko tri milijuna kuna, od čega je pola sredstava iz EU fondova, a pola vlastitih ove obitelji.

– Ispitivali smo tržište i vidjeli da tu ima mjesta za nas i što se tiče plasiranja mlijeka i proizvoda od kozjeg mlijeka. Trenutno imamo 150 koza od kojih je 120 u laktaciji koje daju oko 150 litara mlijeka dnevno. Plan nam je stado povećati na 200 koza, koliko sada ima i jelena. Mlijeko prodajemo sirani u Zagrebu, ali smo otvorili i svoju siranu i krećemo s proizvodnjom svojih proizvoda od kozjeg mlijeka – kazao je Letec.

Sirana je tek nedavno počela s radom pa se ukusni proizvodi poput jogurta, kefira, mladog sira, škripavca, fete i skute od kozjega mlijeka trenutačno mogu kupiti samo na gospodarstvu u Donjem Dragancu i u Bilogorskoj košarici, ali lagano se šire na područje Zagreba i okolnih gradova. Postoje i dogovori s jednim velikim trgovačkim lancem oko plasmana proizvoda na njihove police.

Na imanju je ukupno zaposleno pet radnika među kojima je i tehnolog Peđa Džokić koji brine oko proizvodnje sira, kefira i jogurta. Džokić je završio u Danskoj menadžment za hranidbu životinja i higijenu mužnje, a zatim je dvije godine bio na dodatnoj edukaciji u Švicarskoj.

Ovih dana krenuli su i s izradom sireva po francuskoj recepturi, želja je vidjeti kako će tržište reagirati.

– Želja nam je širiti naš asortiman. Krenuli smo s tih nekoliko proizvoda i želja nam je da budu što kvalitetniji i da se ustabilimo u proizvodnji jer nam je to sve novo – kazao je Letec.

I ove godine Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list provode projekt Zlata vrijedan. Cilj je izbor najboljeg obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, a svaku županiju predstavlja jedan OPG. Bjelovarsko-bilogorsku županiju ove godine predstavlja upravo OPG Letec.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika