Internet kupovina do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.

No, trebat će vremena prije nego što inflacija ponovo bude na normalnim razinama. Također, online cijene namirnica i dalje rastu, prema izvještaju koje je objavio Adobe, piše CNN, a prenosi N1.

Inflacija je i dalje jako visoka u američkoj ekonomiji. Potrošačke cijene porasle su 9.1 posto u lipnju u odnosu na prošlu godinu, što je najveće povećanje u više od 40 godina.

Internetskoj deflaciji predvodio je pad cijena elektronike, područja gdje potrošači najviše troše, od 9.3 posto u odnosu na lani. Osim elektronike i cijene igračaka pale su za 8.2 posto u srpnju, najviše od 2019. godine, a pad cijena zabilježen je i kod odjeće.

Iako je krenula deflacija, izvještaj pokazuje da su online cijene krenule u krivom smjeru u nekoliko ključnih kategorija. Cijene namirnica na internetu porasle su 13.4 posto u lipnju u odnosu na lani što je novi rekord, a u svibnju su već dosegle rekordnu razinu od 11.7 posto.