13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

U jednoj hrvatskoj županiji već je više umirovljenika nego radnika, slom mirovinskog sustava postaje realna prijetnja

Nove vijesti

Prema lanjskom Popisu stanovništva pali smo na 3,88 milijuna stanovnika, uz jasan trend odlaska velikog broja mladih u inozemstvo. To se odražava i na omjer radnika i umirovljenika, odnosno sposobnost mirovinskog sustava da iz uplaćenih doprinosa ili investicija proizvede dovoljan broj adekvatnih mirovina, piše Mirovina.hr.

Hrvatska je, primjerice, 1980. godine imala omjer od četiri radnika na jednog umirovljenika. Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 30. lipnja ove godine taj je omjer iznosio 1,33 radnika na jednog umirovljenika.

Svega mjesec dana ranije, taj je omjer bio nepovoljniji – 1,32:1. Kad bi omjer pao na 1:1, teoretski bi se dogodio slom mirovinskog sustava međugeneracijske solidarnosti.

Država već sad izdvaja velika sredstva za mirovine i mirovinska davanja. Proljetnim rebalansom proračuna za ovu godinu, Vlada je umjesto predviđene 43,784 milijarde kuna, za mirovine odlučila izdvojiti 45,294 milijardi kuna.

Mnoge županije imaju i puno nepovoljnije omjere

Ipak, riječ je o prosjeku, jer mnoge županije imaju i puno nepovoljnije omjere od navedenih. U najgoroj situaciji je Sisačko-moslavačka županija, u kojoj je omjer radnika i umirovljenika 0,98:1, što znači da umirovljenika ima više. Konkretno, 31. svibnja je bilo 917 umirovljenika više nego radnika, a 30. lipnja ih je bilo 1.052 više, što je jasan pokazatelj da se ovaj negativan trend na Baniji produbljuje.

Omjer radnika i umirovljenika po županijama 30. lipnja 2022. | Foto: Statističke informacije HZMO-a, broj 6, 2022.

Isti scenarij prijeti Karlovačkoj županiji koja je u svibnju i lipnju imala omjer od 1,08 radnika na jednog umirovljenika i Požeško-slavonskoj županiji koja je krajem svibnja imala omjer od 1,08:1, odnosno 1.437 radnika više nego umirovljenika.

Krajem lipnja je taj omjer pao na 1,07:1, odnosno u županiji je u tom trenutku živjelo 1.382 radnika više nego umirovljenika. Blizu je i Vukovarsko-srijemska županija s omjerom od 1,09 radnika na jednog umirovljenika.

U najpovoljnijem su položaju Istarska županija s omjerom 1,84 radnika na jednog umirovljenika, Međimurska županija s omjerom 1,7 radnika na jednog umirovljenika i Dubrovačko-neretvanska s omjerom 1,67:1.

U gradovima nešto bolja situacija

Gledajući gradove, statistika HZMO-a upozorava kako je najnepovoljnija situacija u Velikoj Gorici, koja ima omjer radnika i umirovljenika 1,1:1. Krajem lipnja je ondje živjelo 1.544 radno aktivnih stanovnika više nego umirovljenika. Slijedi Sisak u kojemu je od kraja svibnja do kraja lipnja zabilježen pad omjera broja zaposlenih i umirovljenih za 0,02:1 te Vukovar u kojem je također primjetan blagi pad broja zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika.

Najpovoljnije omjere drže Varaždin s 2,72 radnika na jednog umirovljenika, Čakovec s omjerom 2,43:1 te Dubrovnik s omjerom 2,31:1, ostvarenim u lipnju, nakon što je mjesec ranije taj omjer iznosio 2,24:1.

Vezane vijesti

- Oglas -
spot_img

Crna kronika