Većina nas se veseli toplom vremenu i godišnjim odmorima. Međutim, komarci koji dolaze s toplim vremenom nerijetko izazivaju velike smetnje, a njihovi ubodi nelagodu i svrbež. Ono što mnogi ne znaju jest da samo ženka komarca može ubosti, dok oteklina nastaje onda kada komarac ispusti svoju slinu ispod površine kože čovjeka.

Naime, slina komarca sadrži određene bjelančevine koje su našem imunološkom sustavu potpuno strane supstance te upravo zbog toga reagira u obliku obrane organizma od štetnih posljedica. Zbog toga dolazi do nastanka otekline na mjestu uboda koja izaziva svrbež, a to je najbolji način kojim se tijelo može obraniti od komarca.

Komarci su jedna od najvećih ljetnih neugodnosti; foto: Canva

Ubodi tigrastog komarca najčešće rezultiraju puno većim oteklinama od onih običnog komarca, no oni uglavnom prolaze nakon nekoliko dana. Drugim riječima, kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Međutim, kod nekih je reakcija snažnija pa nastane oteklina, a kod nekih se skoro ne vidi.

Osim različitih krema i sprejeva protiv komaraca, mnogi stručnjaci savjetuju da se prilikom uboda  koriste prirodni lijekovi kao što su: limun, med te bijeli luk.

Stoga, za vas imamo nekoliko zaštitnih faktora na prirodnoj bazi; foto: Canva

Soda bikarbona

Ono što već sigurno znate jest da soda bikarbona ima zaista široku primjenu pa smo je svrstali u najbolje kućne lijekove za ubode komaraca. Jednostavno, u malu posudu dodajte jušnu žlicu sode bikarbone, a zatim postepeno dolijevajte vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Led

Led je odličan izbor za uklanjanje neugodnog osjećaja svrbeža, a posebno je koristan kada su u pitanju otekline uzrokovane ubodom komarca. Jednostavno, uzmite jednu kockicu leda, zamotajte u običnu tanku krpu i stavite na mjesto uboda.

Eterična ulja

Eterična ulja lavande i čajevca mogu ublažiti osjećaj nelagode i svrbeža. Eterično ulje lavande primijenite direktno na ubod, a eterično ulje čajevca dodajte kao oblog s vodom. Zatim nanesite i na mjesto uboda.

Med

Med također može olakšati svrbež i nelagodu na mjestu uboda komarca. Naime, med posjeduje antimikrobna svojstva koja će brzo spriječiti infekciju, a pritom smanjiti svrbež i peckanje na mjestu uboda. Primjena je također vrlo jednostavna. Malo meda nanesite na mjesto uboda, ostavite nekoliko minuta da djeluje, a potom isperite toplom vodom.

Nadamo se da ćete primijeniti naše savjete kako se ne biste suočili s ovakvim ranama; foto: Canva