6 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

Provjerite koje su zemlje, prema istraživanju najbolje za život

Nove vijesti

Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada imamo u vidu način i troškove života u velikim gradovima. 

Ako vas zanima koji narodi uspijevaju najbolje uklopiti svoj posao i slobodno vrijeme, u nastavku pogledajte rezultate novog istraživanja. Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju: prosječan broj radnih sati tjedno, dužinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji imaju neometan san tijekom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena. 

Po svim tim kriterijima na vrhu je Luksemburg. Tome je tako, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kojem poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji u prosjeku imaju 36 dana plaćenog godišnjeg odsutstva. 

Luksemburške parkove krasi mnoštvo prekrasnog cvijeća

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a sada pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu: Luksemburg, Austrija, Danska, Norveška, Finska, Švedska, Francuska, Bjelorusija, Nizozemska te Švicarska. 

Nadalje, Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući: razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati tjedno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da prosječno spavaju 7,5 sati tjedno. To je svakako dobar rezultat. Isto tako, zanimljivo je i to da su se Sjedinjene Američke Države našle tek na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što njezinim radnicima uopće nisu zagarantirani plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tijekom noći. 

Ovu malu, ali izrazito lijepu zemlju posjećuju i mnogi turisti

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani jer se u sve te tri zemlje u prosjeku radi čak 46 sati tjedno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopće nije slučaj jer se u Kini dobije svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.  

Bogata je i vodom

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika