Općinsko vijeće Općine Štefanje održalo je 9. sjednicu vijeća na kojoj se našlo 9 točaka dnevnog reda. Najvažnija je bila II. izmjene i dopune Proračuna Općine Štefanje za 2022. godinu, usvajanjem koje je Proračun povećan za 41 tisuću kuna, te sad iznosi 24 milijuna i 441 tisuću kuna. Izmjene Proračuna bile su tehničke prirode, te su u njega ugrađene stavke za koje pri izradi Proračuna nije bilo sigurno da će biti realizirane, a isto tako izbačene su neke stvari koje su planirane, a neće doživjeti realizaciju ove godine.  Uvrštene su tako stavke programa Zaželi od pola milijuna kuna koji će krenuti u realizaciju ove godine, izgradnja ceste koja će se kandidirati na program za nacionalne manjine umjesto obnove pravoslavnog groblja u Narti, a povećana je i stavka reprezentacije.

– Ne trošimo na sebe, nego je u to uključen Dan općine kojeg ćemo organizirati kao i prijašnjih godina. Imali smo u Štefanju 110 hodočasnika Franjevačke mladeži koji su prolazili kroz Štefanje na svom putu iz Koprivnice do Kloštar Ivanića. Ovdje su prenoćili i imali ručak tako da smo pomogli u tom dijelu, a isto tako na sastanku s biskupom obećali smo pomoć u organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se ove godine organizira u našoj biskupiji, tako da ćemo kao i svi drugi gradovi i općine pomoći na način da ćemo ovdje smjestiti određen broj mladih ljudi i osigurati ručak, pa ćemo i taj dio financirati preko toga – pojasnio je povećanje stavke reprezentacije načelnik Silvestar Štefović koji je najavio i početak radova na domu u Blatnici obnova kojeg će stajati kao i obnova doma u Starom Štefanju koji je nekoliko puta veći od onog u Blatnici.

– Moramo uzeti u obzir da su cijene jednostavno narasle i rastu, a naš proračun ostaje isti. Zato se moramo prilagođavati i radimo ovaj rebalans da pokušamo to sve uokviriti i da sve možemo pratiti – rekao je Štefović.

Od ostalih odluka valja izdvojiti poništenje javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih. Naime, na prošli javni poziv nije bilo dovoljno prijava, pa se iz tog razloga raspisuje novi natječaj.

Načelnik Štefović je na kraju sjednice dodao kako je prošla strategija vezana uz ITU mehanizam, te se mogu očekivati sredstva od oko 200 milijuna kuna namijenjenih za veće urbano područje Bjelovar, od kojih i Općina Štefanje očekuje sredstva za neke svoje projekte.

– Mi smo tu kandidirali dom sa sportskom dvoranom i poslovnim prostorima u Narti, a razgovaramo i o projektima vezanim uz šetnice uz Česmu, a gledali smo i stare vojne bunkere u Narti u kojima bi napravili prezentacijske centre vezane uz promatranje prtica u suradnji s Javnom ustanovom za upravljenje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ i Gradom Bjelovarom. Nadamo se da ćemo što prije imati neke povratne informacije vezane za taj mehanizam – rekao je Štefović koji je na kraju sjednice svim građanima čestitao nadolazeći praznik.

– Svim mještanima Općine Štefanje, svim hrvatskim braniteljima i žiteljima Lijepe naše želim sretan Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.