21.4 C
Bjelovar
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Prije odlaska na put svakako provjerite stanje svog limenog ljubimca

Nove vijesti

Dosta vremena provodimo razmišljajući o putovanju ili godišnjim odmorima, no željena razina sigurnosti vašeg automobila često nije u skladu sa stvarnim stanjem. Stoga, preporuke za provjeru sigurnosti prije puta nikako nisu na odmet. Savjeti prije putovanja koje ovdje navodimo smanjit će izvanredne situacije na cesti.  

TEKUĆINE AUTOMOBILA  

Provjerite tekućine automobila. Provjerite razinu ulja u motoru, vodu u hladnjaku, ulje za kočnice te tekućinu za vjetrobransko staklo. Sve navedeno iznimno su važni čimbenici kako bi izbjegli možebitnu nesreću ili nepotreban kvar. Također, vrlo važno je provjeriti razinu tekućine kvačila i ulje servo-upravljača. Ako za nešto od navedenog niste sigurni ili ne znate gdje se nalazi provjerite u priručniku za vaš automobil kako biste mogli vidjeti gdje se točno nalaze navedene stvari i kako biste pravovremeno mogli dodati ili zamijeniti odgovarajuću tekućinu. 

TLAK ZRAKA U GUMAMA 

Provjerite tlak zraka u gumama. Iako bi on trebao biti upisan u priručniku automobila, postoji naljepnica na dijelu gdje se zatvaraju vozačeva vrata pa vrlo lako možete provjeriti tu informaciju. Tlak koji je naznačen za pojedini dio automobila ne smije biti prekoračen. Također, ne zaboravite provjeriti tlak u rezervnoj gumi, odnosno je li ista ispravna. Često zanemarena, ali značajna provjera koja će u pravo vrijeme spasiti situaciju. 

Ispravnost guma jedna je od najvažnijih stavki; foto: Canva

ULJE U MOTORU 

Ako dolazi redovita izmjena ulja, učinite to prije puta. Duži put će odraditi dodatan pritisak na vaš automobil pa stoga dodavanje ulja na vlastitu odgovornost možda i nije najsretnije rješenje. Tek promjena cijelog ulja miče mulj koji se stvori tokom rada motora. Vjerojatno nećete primijetiti, no dodavanjem ulja s vremenom samo pogoršavate situaciju jer ulje djeluje kao novo, ali gusti mulj koji se stvara unutar motora i dalje će ostati na stjenkama. Svakako, promjenom ulja mijenjajte i uljni filtar. 

KVALITETA GUMA 

Provjerite kvalitetu guma. Svakako provjerite utore i koliko su gume potrošene. Duža putovanja iziskuju veću potrošnju stoga budite sigurni koliko su vaše gume istrošene kako prilikom zagrijavanja ne bi došlo do pucanja ili tolike istrošenosti koja bi vas mogla stajati glave jer automobil neće stati na vrijeme prilikom kočenja. 

Ne zaboravite provjeriti i količinu ulja; foto: Canva

FILTAR ZRAKA 

Provjerite filtar zraka u vašem automobilu. Izdašna opskrba čistog zraka u motoru poboljšava performanse i učinkovitost vozila. Često zaboravljena stavka jest i zrak u kabini automobila, a filtar se rijetko provjerava na servisu. Iako možda manje bitan čimbenik za kvalitetu motora, iznimno važan što se tiče peludi i ostalih nečistoća kako bi zrak u automobilu bio čist, a vožnja ugodnija. 

ČISTOĆA AUTOMOBILA 

Budite ažurni po pitanju čistoće automobila. U najmanju ruku, očistite staklene površine na vašem automobilu kako bi osigurali najbolju vidljivost. Također, važan čimbenik u održavanju čistoće staklenih površina su brisači. Zbog toga provjerite metlice brisača i zamijenite ih ako je potrebno kako bi put bio ugodniji i bezbrižniji. 

SVJETLA 

Svakako provjerite svjetla i ostale signalne funkcije na vašem automobilu. Neke od tih funkcija nećete moći odraditi sami pa zamolite prijatelja ili poznanika da vam kaže funkcionira li sve kako treba. Sjednite u automobil i uključite sve. Zamijenite žarulje po potrebi. Budite sigurni da su vam rezervne lampice uvijek u automobilu. Na odmet neće biti niti provjera poravnanja prednjih svjetala što je od iznimne važnosti za vidljivost noću, pogotovo na neosvijetljenim cestama. 

Ukoliko u nešto niste sigurni posjetite automehaničara; foto: Canva

OPREMA ZA HITNE SLUČAJEVE 

Pobrinite se da imate svu opremu za hitne slučajeve te da sve radi ispravno. Pod širi pojam hitne opreme možemo podrazumijevati: navigaciju, mobitel, rezervnu gumu (alternativno kit za probušenu gumu iako to nije idealno), svjetiljku, odvijač, kliješta te prilagodljivi ključ. Također, tu je i medicinski set za hitne slučajeve, odnosno aparat za gašenje požara koji će poslužiti u najgorem slučaju. Prilikom zadržavanja pored ceste ili na njoj obavezno nosite reflektirajući prsluk u izvanrednim situacijama.  

Nadamo se da smo vam pomogli svim ovim navodima i želimo vam sretan put!  

Vezane vijesti

- Oglas -
spot_img

Crna kronika