Manjak oborina i suša i ove godine stvaraju velike probleme na ribnjacima tvrtke Ribnjak 1961 d.o.o. u Siščanima.

Suša koja traje od prosinca prošle godine, jer od tada nije zabilježena ozbiljnija količina kiše uvelike utječe na smanjenje proizvodnje, a takvu situaciju direktor Jurica Bošnjak ne pamti.

– Nakon 20 godina koliko sam ja tu, prvi put nismo uspjeli napuniti objekte koji su namijenjeni za proizvodnju mlađi i od osam objekata samo su tri napunjena i tamo ćemo nešto uspjeti proizvesti – rekao je Bošnjak.

Direktor Jurica Bošnjak kraj ribnjaka u kojem je trebala biti riblja mlađ

S obzirom da proces uzgoja od ličinke do konzumne ribe traje tri godine, posljedice ove suše tek će se osjetiti, napominje Bošnjak, a u sličnim problemima nalaze se svi proizvođači konzumne ribe jer nitko ne može proizvesti kvalitetnu mlađ. No, nije problem samo u uzgoju mlađi već se gubici bilježe i u zadnjoj fazi proizvodnje.

– U najvećem ribnjaku kojeg smo napunili u prosincu prošle godine vodostaj je pao za pola metra u malo više od 6 mjeseci, a to je na površinu od 140 hektara stvarno velika količina vode koja je isparila zbog vremenskih prilika koje vladaju – kaže Bošnjak i nada se boljoj situaciji ujesen kada se nadaju ipak većoj količini padalina koje bi popravile situaciju na ribnjacima, a zbog uvjeta koji vladaju na ribnjacima zatražili su od Bjelovarsko-bilogorske županije proglašenje elementarne nepogode na ribnjacima.

U najvećem ribnjaku u 6 mjeseci vodostaj je pao pola metra

– Zadnje dvije godine imamo proglašenu elementarnu nepogodu, ne očekujemo nikakvu pomoć od države, ali ipak da se zna da smo u problemu i da situacija nije lagana – kazao je Bošnjak.

Ribnjak 1961 prodaje konzumnu ribu u hrvatskim robnim lancima, ali i izvozi u Mađarsku, Rumnjsku, Italiju i Njemačku, te zapošljava 30 djelatnika.

Valja napomenuti i da su ribnjaci u Sišćanima stanište velikog broja ptica močvarica, od koji je većina i zakonom zaštićena, te ribnjaci s jedne strane moraju osigurati i stanište tim pticama bez obzira na probleme u kojima se nalaze.