21.4 C
Bjelovar
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Saznali smo kako teku pripreme bjelovarskih veslačkih ekipa za nadolazeći neretvanski Maraton lađa

Nove vijesti

Maraton lađa na rijeci Neretvi je sve bliže, a grad Bjelovar će i ove godine imati svoje predstavnike. U super jakoj konkurenciji će nastupiti tri muške te jedna ženska ekipa. Među veslačima će se natjecati dvije ekipe Argonauta i Šumari, dok će Sparte svoje veslačke sposobnosti prezentirati među veslačicama. Djevojke će na Neretvu izaći 11. kolovoza, a muška utrka će se održati dva dana potom. Kako to biva kada su u pitanju veslači, nekoliko dana prije glavnog događaja će se voziti brzinac na kojem će se određivati startne pozicije.    

Obzirom na činjenicu da se Maraton svake godine kvalitativno podiže, sigurni smo da nas očekuju mnoga uzbuđenja i, shodno svemu navedenome smo iskoristili prigodu te posjetili jedan od treninga muških ekipa koji je održan na nadaleko poznatom jezeru Šoderica.   

Argonauti Bjelovar će na krajnjem hrvatskom jugu iznova ciljati najviše pozicije; foto: Filip Mlinar

Stoga vam sada donosimo što su nam rekli kapetani – Radoslav Rajić (prva ekipa Argonauta), Hrvoje Zeman (Šumari), ali i Ana Subotičanec – kapetanica Sparti koju smo zatekli na bjelovarskom bazenu u trenucima kada je svoja plivačka znanja prenosila nadolazećim bjelovarskim nadama plivanja. 

Kapetan prve posade Argonauta – Radoslav Rajić; foto: Filip Mlinar

—U trenažni proces smo krenuli još prošle godine u studenome, i to u fitness centru “Step” pod vodstvom Roberta Milčića. Kada je riječ o treninzima na vodi, startali smo 26. travnja što je nešto kasnije od prijašnjih godina. Razlog tom kasnijem početku jest to što su nam uvjeti bili otežani te nismo na raspolaganju imali svoju lađu. Velika stvar za nas jest to što nam se vratio proslavljeni Nikica Ljubek koji nas trenira nakon što je pridonio osvajanju dvije srebrne medalje kineske kanuu reprezentacije na Olimpijskim Igrama. 

Također, moram napomenuti da smo se ove godine dosta pomladili. Zadovoljstvo nam je što dolaze mladi veslači, ali okosnica ekipe je ostala ista. Što se tiče očekivanja, reći ću da je bilo što jako teško prognozirati jer nemamo relevantne uvjete, kao što nismo do sada imali relevantne utrke na kojima bismo provjerili na čemu smo. No, Argonauti su uvijek Argonauti. Pokušat ćemo napasti sam vrh pa ćemo vidjeti do čega ćemo doći. 

U svemu ovome ne smijem zaboraviti niti to da nas tjedan dana prije neretvanske utrke očekuje put u Njemačku, na Baltik gdje ćemo veslati dva dana. Riječ je o ruti od 90 kilometara gdje se većinom natječu ekipe iz Europe, a mi ćemo biti prva hrvatska posada koja će se okušati u tom izazovu, izazovu koji će nam poslužiti i za toliko dugo očekivanu utrku na Havajima koja će, nadamo se uslijediti iduće godine. Naravno, i u Njemačkoj i na Neretvi ćemo dati svoj maksimum — rekao nam je Rajić. 

Hrvoje Zeman – predvodnik bjelovarske veslačke posade Šumari; foto: Filip Mlinar

—Ekipa je standardna i nema nikakvih promjena pa stoga nema niti nikakvih nepoznanica. Ozbiljno se pripremamo iako su treninzi nešto manjeg intenziteta zbog činjenice što smo još jednu godinu stariji, zapravo najstarija smo ekipa na Maratonu, a konkurencija je sve veća. Nadalje, nedugo smo bili u Krvavcu okušati svoje sposobnosti na tamošnjoj utrci, ali moram kazati da se nismo snašli. 

Uvjeti su bili jako teški, bilo je vjetrovito, valovito, no ja sam siguran da na Maratonu nećemo razočarati. Prvenstveno razočarati sebe, dok očekivanja moraju biti realna. Obzirom na to koliko je Maraton napredovao smatram da bi ulazak u najboljih 10 za nas bio vrhunski rezultat — poručio je Zeman. 

Za Anu Subotičanec – kapetanicu Sparti će ovogodišnji Maraton biti jubilarni peti; foto: privatna arhiva

–Ovo će za bjelovarsku Udrugu Sparte biti četvrti Maraton lađa na Neretvi u nizu, a sa samim pripremama za njega smo krenule u veljači kada smo započele suhe treninge. Ti suhi treninzi su bili individualni i trajali su sve do 1. svibnja kada su naše lađe stigle na vodu, odnosno na ribnjak u Sisčanima. Što se tiče sastava ekipe, reći ću da je kostur ostao isti, pet ili šest djevojaka te se potom nadopunjujemo. Treba istaknuti činjenicu da imamo novu paričarku, a želim istaknuti i to kako će Tamari Ratnik i mojoj malenkosti ovo biti peti, jubilarni Maraton. U prijevodu, otkad se bjelovarske ekipe natječu na krajnjem hrvatskom jugu nas dvije smo prisutne i jedine smo takve iz naše županije, odnosno sve do Siska. Kada je plasman u pitanju, obzirom da je Maraton svake godine sve ozbiljniji, nadam se zlatnoj sredini u konkurenciji 12 ekipa. 

S time bismo, obzirom na uvjete treniranja bile i više nego zadovoljne. Naime, naši uvjeti treninga su jako teški. Prisiljene smo se voziti u Sisčane, na jezero Šoderica pa čak i na zagrebački Jarun te bi rekla kako smo mi prema tome jedna posebna ekipa. Za kraj ovog izlaganja bih željela poručiti našim navijačima da su nam potrebni kao suho zlato. Dakle, dođite u dolinu Neretve u što većem broju i gromoglasno nas podržite. Za svoj Bjelovar ćemo se boriti svim srcem, a ovim bih se putem željela zahvaliti svim sponzorima koji nas svesrdno podržavaju – vrlo opširno nam je govorila Subotičanec. 

Jedna od “formula” bjelovarskih Argonauta; foto: Filip Mlinar

Dakle, na ovaj smo vam način približili kako se Bjelovarčanke i Bjelovarčani pripremaju za 22,5 kilometra (muška utrka), odnosno 9,5 kilometara (ženska utrka) te nam sada samo preostaje navijati za njih iz sveg glasa i provjeriti kako će se provesti. Za kraj je važno kazati da je za sve one koji nisu u mogućnosti posjetiti dolinu Neretve osiguran prijenos muške utrke (13. kolovoza) od 17 sati na Drugom programu HTV-a.   

Vezane vijesti

- Oglas -
spot_img

Crna kronika