Znojenje je najčešća muka svih tijekom ljetnih dana, ali i važna tjelesna funkcija kojom se organizam štiti od prejakog zagrijavanja. Prejako znojenje se naziva hiperhidroza i predstavlja poseban zdravstveni, ali i kozmetički problem. Dijagnozu mora postaviti liječnik koji može preporučiti najadekvatniji način liječenja. Lijekovima se može smanjiti stimulacija znojnih žlijezda, ali se oni uglavnom prepisuju kod sekundarne hiperhidroze – onda kada je prekomjerno znojenje izazvano nekom bolešću ili izmijenjenim zdravstvenim stanjem.  

To mogu biti menopauza (karakteristično je znojenje noću), dijabetes, tegobe vezane za tiroidnu žlijezdu, nizak nivo šećera u krvi, ali i neke vrste tumora. Botoks je suvremen i, po mišljenju mnogih liječnika, jedan od najboljih načina za sprečavanje prekomjernog znojenja. Nadalje, neurotoksin koji je postao popularan kao sredstvo za “peglanje” bora na licu zaustavlja i rad znojnih žlijezda. Međutim, dobri efekti se mogu postići i bez odlaska liječniku, prije svega ako je znojenje samo posljedica visokih temperatura, a ne zdravstvenih tegoba.  

Nastojte znojenje držati pod kontrolom; foto: Canva

Također, važno je prilagoditi prehranu te oblačenje izmijenjenim ljetnim uvjetima. Neophodno je izbaciti alkoholna pića, kavu i jake začine. Kofein i začini direktno stimuliraju neurotransmitere u mozgu koji aktiviraju znojne žlijezde. Preporučuje se i to da smanjite količinu mliječnih proizvoda u svojoj prehrani. Umjesto jogurta popijte čašu soka od rajčice. Tako ćete smanjiti unos kalorija, što ima pozitivne efekte i na lijepu liniju, a isto tako, rajčica neutralizira kiseline u tijelu te smanjuje znojenje. 

Mnogima će pomoći i mali trik koji vam donosimo za kraj. Na unutrašnju stranu otvora oko ruke možete zalijepiti “znojnicu” koja će skupljati višak znoja te tako zaštititi odjeću. Napomena je kako se  kupuju u drogerijama.  

Osobna higijena je u ovoj priči jedna od najvažnijih stavki – posvetite joj pažnju; foto: Canva