21.4 C
Bjelovar
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

20 godina Galerije Matešin u Bojani

Nove vijesti

Prije točno 20 godina akademski slikar Franjo Matešin odlučio se na jedan pothvat koji na prvu možda izgleda malo čudno,  otvorenje galerije u malom mjestu u kojem živi, Bojani.

– Nakon završetka akademije tražio sam prvo neki prostor u Čazmi u kojem bih mogao realitirati svoje zamisli i organizirati razne događaje. Kako se u toj zamisli nije uspjelo, ukazala se prilika da u Bojani kupim jednu staru kuću i zemljište. Kuća bi bila namijenjena za moje potrebe, a zemlju bi koristio moj otac za poljoprivredu. I tako smo 2002. sve to realizirali, a u ljeto iste godine bilo je otvorenje galerije – kazao je o počecima Galerije Franjo Matešin.

U početku je bila zamisao da se kao galerija koriste smo soba ili dvije, no kako je vrijeme odmicalo Franjo je od imanja stvorio pravi kulturni kompleks.

– Počeli su dolaziti posjetitelji, prvo pojedninačno, onda i grupe, a ljudi su počeli pitati ima li za prodaju kakvih suvenira, rade li se kakve radionice i jedno s drugim, galerija se počela širiti – kaže Franjo i dodaje – kroz godinu prosječno imamo 4 velika događanja za javnost i posjećuje nas oko 3 – 4 tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta, od Čilea i Meksika do Kine i Japana. Uz stalni postav, imamo izložbe gostujućih slikara, koncerte, radionice, a organiziramo i Dječje dane, kojih smo održali do sada devet. Ne treba, dakako, ni zaboraviti tradicionalni Bojani Božić u Bojani koji se održava u prosincu.

U sklopu Galerije Matešin izgrađen je i amfiteatar koji je pozornica koncertima i ostalim događanjima, a trenutno Franjo radi na proširenju dijela galerije u kojoj planira otvoriti knjižnicu u kojoj će biti prezentirana njegova znastveno-fantastična trilogija „Izgubljeni snovi“. Misli Franjo i na sport, pa je u galeriju uklopio i sportske sadržaje za koje kaže da sad dobivaju puni oblik s obzirom da je drveće koje je tamo bilo posađeno naraslo, a uskoro će biti i otvoren dio galerije koji prikazuje gdje je Bog stvorio čovjeka.

– Tu su jedna crvena jabuka, smokva, klupa, napisi iz Biblije, a s obzirom da nigdje ne piše da Bog nije stvarao čovjeka tu kod nas u Bojani, onda postoji mogućnost da ga je ovdje i stvorio. No, ovom će se nešto više čuti uskoro – zaključuje Franjo Matešin koji je Bojanu stavio na kulturnu kartu Hrvatske.

20 godina Galerije Matešin koncertom su uljepšali Puhački zbor Čazma, a s posebnim programom nastupile su  sopranistica Tea Zec uz pratnju Tatjane Vorel na klaviru.

Vezane vijesti

- Oglas -
spot_img

Crna kronika