-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Savjetujemo vas kako da se sačuvate ljetnih vrućina

Nove vijesti

Ljetne vrućine znaju biti nepodnošljive jer nam se čini da ne možemo disati niti raditi, ali uz klasične ventilatore i klime, postoji još nekoliko trikova koji vam mogu pomoći. Tu su primjerice: voda, spavanje, odjeća, odmaranje, prehrana, rashlađivanje doma te isključivanje uređaja koji nam nisu potrebni.  

Vodu pijte što češće jer će tijelo biti hladnije ukoliko je pravilno hidratizirano. Dodatno ćete se osvježiti ako u vodu stavite malo mente ili kriške limuna. U slučaju ekstremnih vrućina, u zamrzivaču možete ohladiti mali ručnik pa ga staviti na zatiljak, a zapešća staviti pod tekuću hladnu vodu. Tako ćete sniziti temperaturu tijela za idućih sat vremena. I ne zaboravite na tuširanje hladnom vodom u najtežim trenucima.

Ima li nešto gore od vrelih ljetnih noći kada ne možete spavati i vrtite se umorni po krevetu? Kao obranu od navedenoga isprobajte svilene plahte. Nešto su skupocjenije od klasičnih, ali su prozračnije te ugodnije pa ćete lakše spavati.  

Jedno od rješenja je klima

Što je više moguće, nosite odjeću od prozračnih materijala poput: pamuka, lana ili svile. Koža će lakše “disati” i manje ćete se znojiti. Također, važno je da izbjegavate tamne boje jer one privlače sunce. Koliko god se to čudno činilo, nosite dulju odjeću jer ćete tako očuvati nižu temperaturu tijela. 

 Jedite laganu i hladnu hranu, ona će vas bolje rashladiti od masnih i teških obroka. Ljeto je odlično jer ima mnoštvo sezonskog voća te povrća, a dobro će vam doći limunada ili osvježavajući voćni sladoled. Tu je i odmor u najgorim satima dana – satima kada je skoro pa zabranjeno izlaziti na sunce. Što se više krećete, temperatura tijela raste, a kada ležite i odmarate, ta je šansa manja. 

Prilikom vožnje se opskrbite dovoljnom količinom tekućine

Odmah ujutro spustite rolete i navucite zavjese kako biste spriječili zagrijavanje prostorija. U noći pak, kada temperatura padne rastvorite prozore da svježi zrak procirkulira. Čak i kada je primjerice TV ugašen, odašilje minimalnu toplinu ukoliko je uključen u struju. Stoga, da biste stvorili što hladnije ozračje, isključite aparate koje ne koristite.   

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika