Održano je svečano potpisivanje ugovora iz programa Zaželi – Program zapošljavanja žena, faza III.

Potpisivanje je održano u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a šezdeset i dva ugovora vrijednih više od 60 milijuna kuna uručili su premijer Andrej Plenković, ministar radu, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Jedan od ugovora potpisao je i načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović za kandidirani projekt „ZAŽELI ŠTEFANJE – IVANSKA“.

– Općine Ivanska i Štefanje zajedno su u suradnji kandidirale ovaj projekt koji će trajati osam mjeseci, a ukupna vrijednost mu je pola milijuna kuna, te će kroz njega biti zaposleno deset gerontodomaćica koje će brinuti o šezdeset korisnika – rekao je Štefović i pohvalio ovaj program koji se na terenu pokazao kao potreban i opravdan jer pruža podršku starijim mještanima kojima je potrebna pomoć i potpora kod nabavke lijekova, čišćenja, odlaska liječniku i sličnih poslova.

– Kada smo prvi put kandidirali naš projekt „Zaželi“ bilo je malo skepse hoće li uspjeti, hoće li funkcionirati. Strah su imali i korisnici od puštanja nepoznatih ljudi u kuću. Kada su gerontodomaćice počele raditi, program se pokazao izuzetno dobar. S vremenom smo imali sve više poziva od naših staračkih domaćinstava da ih uključimo – dodaje Štefović.

Foto/Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Na području ove dvije općine živi velik broj starijih osoba i onih u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć pri svakodnevnim aktivnostima i upravo kroz njega velik broj starijih osoba dobiva jedinu pomoć jer su često napušteni i ostavljeni od svojih obitelji.

Kako nam Štefović otkriva u program bi bilo uključeno i više osoba, jer su potrebe znatno veće, ali problem je osigurati dovoljan broj žena koje bi obavljali posao gerontodomaćica.

– To je najveći problem jer postoji veći interes korisnika s obzirom na ono što mi sada možemo osigurati. Naime, mislim da ćemo teško osigurati i deset žena koje će raditi kao gerontodomaćice jer jedan dobar dio žena već zaposlen ili ne zadovoljava potrebne kriterije koji moraju biti ispunjeni. Tu se prije svega traže žene starije od pedeset godina i koje su dugotrajno nezaposlene – pojasnio je Štefović.

Program je izradila Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s ravnateljicom Snježanom Bogović Bradvica kojima je Štefović posebno zahvalio.

Dodajmo kako je ovo prvi set potpisanih ugovora i uskoro se očekuju nova potpisivanja jer je Vlada RH osigurala za ove programe 200 milijuna kuna.