Foto/Lorenzo Kocijan Pacas

U organizaciji Udruge Za zdravo i sretno djetinjstvo i Koordinacijskog odbora projekta „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“ u Bjelovaru se i ove godine obilježava Međunarodni tjedan dojenja.

Prije 25 godina u BBŽ postotak dojene djece u dobi od mjesec dana bio je 60%, a danas iznosi 90%. Kada je riječ o dojenju djece starosti 3 mjeseca, prije 25 godina postotak je iznosio 40%, a sada je 70%. Također, porast bilježi i broj djece dojene sa 6 mjeseci, s 14% na 50%, kao i broj dojene djece starosti 12 mjeseci, i to sa 1.5% na 30%. Konkretni podaci za 2020. i 2021. godinu (vrijeme pandemije) se obrađuju te će uskoro biti prezentirani javnosti.

Pedijatrica Marija Čatipović neumorno već četvrt stoljeća radi na promociji dojenja i neumorno ponavlja da je potrebno što više dojiti jer majčino mlijeko i majčino srce nemaju zamjene.

dr. Marija Čatipović.

– Iz osobnog dugogodišnjeg iskustva kao liječnika pedijatra, kao i u svojoj obitelji, vidim da je jako važna pomoć okoline. Kada mlada majka odluči da će dojiti, važno joj je pomoći u svemu. Pomoć je potrebna u kući da joj se skuha, da joj se pomogne da ona ima koju minutu za sebe, da se može malo odmoriti i prvih dana to mora biti tako. Ne treba očekivati da će dojeno dijete satima spavati, pa da će se i mama naspavati. Potrebno je majkama jako puno pomagati, ne savjetovati. To sugeriram svima iz okoline, ne treba ništa majki savjetovati već samo pomagati onako iz srca da bi ona mogla dojiti – naglasila je dr. Marija Čatipović.

Obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja koji se ove godine održava pod sloganom „Založite se za dojenje“ pridružio se i župan Marko Marušić.

– Svi znamo koliko je dojenje bitno i iznimno je bitno podržati ovu akciju. Drago mi je što je naša županija ogledni primjer Prema podacima o dojenju u Hrvatskoj i da se time možemo ponositi. Mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija nastavit ćemo podržavati ove hvale vrijedne akcije – rekao je župan Marko Marušić.

Župan Marko Marušić

Koliko je dojenje važno zna i Iva Atlija majka troje djece od kojih je najmlađi maleni Roko.

Iva Atlija

-U prvoj trudnoći kad se prva kćer rodila bilo mi je jako teško jer nisam ništa znala oko toga. Ja se nisam sramila tražiti pomoć i bilo mi je teško kao i svakoj majci s prvim djetetom. Kasnije je sve išlo lakše, trudili smo se i htjeli uspjeti. Uspjela sam dojiti sve troje djece i sada u isto vrijeme dojim svoje drugo i treće dijete – rekla je Atlija.