Načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat sa svojim suradnicima trudi se kroz svoj rad osigurati osnovnu infrastrukturu svojim mještanima, pa se tako radi na nizu projekata koji bi to trebali osigurati.

A da dosta toga od infrastrukture fali, govori i podatak da na području općine ne postoji niti jedna mrtvačnica kao ni metar nogostupa, no i to će se uskoro promijeniti.

– Trenutno su u tijeku radovi na drugoj fazi izgradnje mrtvačnice u kojoj su u tijeku žbukanje, izrada fasade, keramičarski radovi, te faza u kojoj će se građevina privesti funkciji. Prema procjenama, sve bi trebalo biti gotovo za dva mjeseca – kazala je načelnica Jasna Mikles Horvat i dodala je kako je to ono što svi dugo čekaju.

– Prva takva mrtvačnica u našoj općini, svakako nam treba. Imamo tri groblja, a nismo imali mogućnost zbrinuti tijela pokojnika prije sprovoda – rekla je.

Radove izvodi tvrtka Tom Gradnja d.o.o.. Za ovu fazu Općina je ostvarila sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 250.000,00 kuna, a ostatak troškova osiguran je u Proračunu za 2022. godinu.

Inače, ovime neće završiti uređenja groblja jer u narednim fazama će se urediti staze na groblju, prilazna cesta i parking.

Osim što na području Općine Zrinski Toplovac nisu imali ni jednu mrtvačnicu, ne postoji ni metar nogostupa, ali do kraja godine će se i to promijeniti.

– Prijavili smo nogostup, to će biti prvi metri nogostupa na području Zrinskog Topolovca. Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje osigurao nam je dio sredstava za prvi nogostup u Topolovcu, čekamo samo građevinsku dozvolu koja će stići ovih dana i krećemo s radovima, pa očekujemo da će do kraja godine radovi biti gotovi.  Projektirali smo nogostup u najfrekventijem dijelu naše općine, uz županijsku cestu, od škole do crkve. To je nekih 700 metara koji je najprometniji, a i najviše ljudi se tuda kreće – kazala je Mikles Horvat.