Nakon što je odobreno stopostotno financiranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u studenome prošle godine počeli su radovi u sklopu projekta „Poučno tematska staza s pratećim sadržajem – šuma Lug, Bjelovar“. Radovi se ovoga trenutka privode kraju te će kroz nekoliko tjedana Lug osvanuti u novom ruhu, s brojnim sadržajima za građane. Cijeli projekt je vrijedan 643.000,00 kuna.

Što je do sada napravljeno doznali smo danas (petak, 15. srpnja) na konferenciji za novinare koja je održana na prostoru gradilišta u šumi Lug. Prisustvovali su joj bjelovarski gradonačelnik Hrebak sa suradnicima te predstavnici izvođača radova i nadzora. Evo što su nam kazali:

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je s velikim veseljem obišao ovo prelijepo mjesto; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

–Obišli smo radove ovdje u Lugu, a riječ je o tematskoj poučnoj stazi koju smo radili u suradnji s Hrvatskim šumama. Cijeli ovaj projekt se vodi u Ministarstvu poljoprivrede, a imali smo priliku vidjeti različite segmente. Uredili smo dječje igralište, rekao bih kako je ovo mjesto prigodno za održavanje škole u prirodi te je ovdje također i sjenica popraćena ostalim sadržajima. Projekt je vrijedan 643.000,00 kuna, svi predviđeni rokovi će se poštivati, a upravo danas, nekoliko tjedana prije okončanja radova smo iskoristili prigodu te došli ovdje kako bismo javnosti prezentirali što se sve ovdje radilo, odnosno što se radi.

Šuma Lug mi je od izuzetne važnosti zbog njene povijesti, ove tematske poučne staze pa i stapanja građana s prirodom. Riječ je o jednom prekrasnom mjestu koje se nalazi u širem centru Bjelovara, a ovdje imamo i mnoštvo sportskih udruga – ponajviše ribičkih. Naposljetku, mislim da su sve ovo građani našega grada zaslužili te sam siguran kako ćemo ovdje u budućnosti svi zajedno moći uživati – poručio je Hrebak.

Na ove Hrebakove riječi se nadovezala Ivana Bekavac.

Puno toga lijepoga nam je kazala i Bekavac; foto: Internet

–Do završetka radova su nam preostala još neka dva do tri tjedna, a zapravo je ovdje riječ o postojećoj pješačkoj stazi koju smo rekonstruirali i dopunili. Važno je reći kako se planira postaviti cijeli niz poučnih sadržaja. Već idućeg tjedna u planu je postavljanje 7 informativno-edukativnih tabli, odnosno ploča koje će sadržavati sve informacije o znamenitostima – biljnom i životinjskom svijetu šume Lug, a plan smo izrađivali u suradnji s Hrvatskim šumama.

Bit će tu i 5 skulptura drvenih životinja koje ovdje obitavaju te smjerokazi kretanja po stazi. Postavit će se i sigurnosna ograda, koševi za otpatke, ploče upozorenja te informativne ploče o financiranju Europske unije čime će projekt biti finaliziran. Stoga, obzirom na sve navedeno, šuma je svima dostupna, a krajnji cilj je unaprjeđenje turističke ponude grada Bjelovara – ovim riječima nam se obratila Ivana Bekavac, viša stručna suradnica za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju u Gradu Bjelovaru.

Hrebak sa smiješkom na licu; foto: Lorenzo Kocijan Pacas