12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

“Kotar Čazma (1872.) 1895.-1955.” – izložba o vremenu kada je Čazma bila središte kotara

Nove vijesti

Povodom 150 godina od osnivanja kotarske upravno-administrativne jedinice u Čazmi, Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma pripremio je izložbu „Kotar Čazma (1872.) 1895.-1955.“.

Kotar Čazma počeo je djelovati 1872. godine i postojao je kao upravno- administrativna jedinica do 1955. godine. On nije bio samo značajan za Čazmu koja je bila upravno sjedište te jedinice, nego i za širi moslavački kraj jer susjedni gradovi i općine bili su sastavni dijelovi Kotara Čazma.

Izložba je nastajala kroz nekoliko godina, a donosi brojne znane i neznane činjenice o čazmanskom kraju.

– Surađivali smo s Hrvatskim državnim arhivom, po prvi puta donosimo preslike nacrta najstarijih zgrada u Čazmi, dosta je građe objavljeno po prvi puta koja se čuva u Državnom arhivu u Bjelovaru i naravno tu su predmeti iz fundusa Gradskog muzeja Čazma koji svjedoče o tom razdoblju kotara. Izložba je prilično velika, s obzirom da se radi o opširnoj temi. Centralni dio je pripremljen u Galeriji Aleksandar Marks, a ostatak izložbe koji je više koncipiran tematski i obrađuje obrazovanje, društveni život i sliku šire zajednice može se pogledati u samom prizemlju, odnosno hodniku Centra za kulturu – kazala je dr. sc. Maja Cepetić Rogić ravnateljica Centra za kulturu koja je čestitala i zahvalila na izložbi autoricama, Jadranki Kruljac Sever i Marini Junger, te svim suradnicima koji su pomogli u realizaciji, kao što su OŠ Čazma i župa sv. Marije Magdalene koje su ustupile na korištenje spomenice.

– Osnovni problem u obradi ovog razdoblja je manjak građe koja je bitno stradala u periodu II. svjetskog rata, ali pozivam sve da dođu i pogledaju izložbu jer radi se o uistinu važnoj temi i da ponešto nauče o Čazmi i širem moslavačkom kraju u tom periodu – kazala je Cepetić Rogić.

Branko Novković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čazme je na otvorenju izložbe kazao Čazmanci mogu biti ponosni na svoju povijest jer je Čazma nekada bilo mjesto iz kojeg se upravljalo širim područjem.

– Danas u 2022. godini možemo biti ponosni i na to što imamo ljude koji se bave poviješću i da nove generacije mogu vidjeti jednu izložbu koja će u budućnosti možda biti i još bogatija. Pozivam sve građane, ne samo Čazme, već i cijelog bivšeg kotara, iz Ivanić-Grada, Križa, Dubrave, Vrbovca i  ostalih mjesta da pogledaju ovu  izložbu i nauče nešto o povijesti cijelog ovog kraja – kazao je Novković.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Čazma, a možete je pogledati sve do 15. listopada.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika