Na 7. Sjednici županijske skupštine 14 vijećnika postavilo je svoje pitanje na aktualnom satu. I uz već uobičajena bockanja vladajućih i oporbe, pitanje koje je trenutno možda i najvažnije za stanovnike cijele županije postavili su oporbeni vijećnici Aida Sučić iz NHS-a i Damir Bajs iz DB NL-a.

Riječ je o uvođenju javne usluge linijskog prijevoza u cestovnom prometu na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Sredstva su osigurana za BBŽ u iznosu nešto većem od 17,5 milijuna kuna, stoga vas pitam zašto još nisu potpisani ugovori javne usluge za BBŽ, a isto tako znamo da nekoliko drugih županija  koristi tu mogućnost od početka 2022. godine i kada će se ta usluga omogućiti građanima BBŽ? – pitala je župana Marušića Aida Sučić.

Aida Sučić NHS / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Župan Marušić podsjetio je da su samo dvije županije potpisale javnu uslugu prijevoza, Zagrebačka i Koprivničko križevačka, dok je sredstva dobila samo Zagrebačka županija. Kako je rekao Marušić svi ostali župani, uključujući i njega, su oprezni oko potpisivanja ugovora s obzirom da još nije detaljno sve usklađeno sa samim Ministarstvom prometa.

– Mi ćemo svakako provesti temeljnu analizu mogućnosti sklapanja javne usluge, po nama najpovoljnijim uvjetima. Iz Ministarstva su najavili čitav niz dodatnih sastanaka i konzultacija uz ovu temu jer to nije samo problem Bjelovarsko-bilogorske županije, nego i ostatka Hrvatske. Najlakše je potpisati ugovor, a onda one obveze i osigurana sredstva, to je već jedan problem, tako da treba biti realan i sigurno se mi nećemo zaletavati dok god to ne bude kristalno jasno u potpisivanje ugovora sa samim linijskim prijevoznicima – odgovorio je Marušić.

Damir Bajs u svom pitanju je naglasio da je usluga javnog linijskog prijevoza ključna za dobar dio građana BBŽ jer otkazivanjem niza linija dobar dio stanovništva više ne može do doktora, banke ili riješiti bilo koji administrativni problem. Dodaje i kako postoji upitnik hoće li se sredstva koje je Vlada osigurala isplatiti? Rekao je i kako sumnju kakvu župan ima prema Vladi i Ministarstvu još nije vidio, a da je on kao saborski zastupnik postavio pitanje hoće li odluku Vlade RH koju provodi Ministarstvo prometa provesti i hoće li isplatiti sva sredstva koja su zato osigurana kako bi se mogao potpisati ugovor i građanima ove županije osigurati prijevoz?

Damir Bajs / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Nekim čudom resorno Ministarstvo reklo je da nema nikakvih problema i da će u cijelosti poštivati sve što je naznačeno, i ne samo da će poštivati, nego da će i onim županijama koje su poslale račune ti računi biti plaćeni. To je bio saborski odgovor koji je meni dan gospodina Butkovića, kojeg ću ja proslijediti Županiji i županu, da resorni ministar prometa garantira da će Vladina odluka što se tiče javnog prijevoza biti u cijelosti riješena, tako da što se Vlade tiče nema nikakvog problema što se tiče financiranja, a druge stvari koje je naznačio župan i sumnje time su otklonjene – kazao je Bajs.

Župan Marušić je u svom odgovoru Bajsu kazao kako mu se zahvaljuje na angažmanu i da ne treba sumnjati u odnos Županije i Vlade i svemu onome što u Županiji rade da saniraju štetu dugogodišnje vladavine klana Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Župan Marko Marušić sa zamjenicama / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Ovo sustavno uništavanje i vođenje županije do ruba bankrota pod nekim vizionarskim projektima zaista će dosta godina trebati da saniramo štetu koju su Damir Bajs i njegov klan napravili. Optužbe i insinuacije su nepotrebne i nemojte sumnjati u našu suradnju s Vladom – zaključio je župan Marušić.

Konkretno, kada će biti riješeno pitanje usluge javnog linijskog prijevoza na području Bjelovarsko-bilogorske županije još se ne zna, a građani koji nemaju mogućnost putovanja iz nekog manjeg mjesta i nemaju alternativu javnom prijevozu, ostat će izgleda do daljnjeg izolirani.