Dva vatrogasna društva s područja Vatrogasne zajednice Općine Štefanje proslavila su svoje visoke obljetnice. DVD Narta obilježilo je 90 godina rada, a DVD Staro Štefanje 70.

90 godina dobrovoljnog vatrogastva u Narti

DVD Narta osnovano je 23. kolovoza 1932. godine. Neki od značajnijih događaja kroz povijest koje valja istaknuti su  nabava vatrogasne štrcaljka koju su vukli konji 1935. godine, a danas je izložena ispred vatrogasnog doma u Narti. 21. lipnja 1935. vatrogasci su dočekali nadbiskupa Alojzija Stepinca kod kapelice u Narti, 1940. osniva se limena glazba, a 1957. osnovan je odbor za izgradnju vatrogasnog doma. Vatrogasni dom građen je paralelno s društvenim domom u donjoj Narti, a zanimljivo je da se cigla za oba doma pekla na licu mjesta. 1985. godine društvo je krenulo u nabavu vatrogasne cisterne. U posljednjih 5 godina aktivnosti u DVD-u pojačane su uključivanjem djece i mladeži u rad društva, čime se povećao interes i ostalih mještana. Društvo trenutno broji 52 člana.  Na proslavi 90. godišnjice uručena su odlikovanja članovima društva Saši Kiđemetu, Martinu Kumeru, Andrei Kašnik, Luki Lukendi i Mariju Vraniću, a održano je i natjecanje vatrogasnog pomlatka na kojem je prvo mjesto osvojio Gornji Draganec, drugo Štefanje, a treće Narta.

70 godina rada proslavilo DVD Staro Štefanje

20 godina nakon osnivanja vatrogasnog društva u Narti na podučju Općine Štefanje osnovano je DVD Staro Štefanje. Svoj prvi susret s vatrogastvom imao je upravo u ovom društvu i predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović, ujedno i načelnik Općine Štefanje.

– Kao načelnik, ali i kao predsjednik županijske Vatrogasne zajednice moram reći da sam zahvalan za sve ono što činite za svoje mjesto i svoje društvo – rekao je Štefović i osvrnuo se s nekoliko riječi i na Vatrogasni centar u Štefanju.

– Centar je to svih vatrogasaca s područja Općine Štefanje, a Općina Štefanje zaista puno ulaže u vatrogastvo i prošle godine bili smo među prvih 10 općina u RH po izdvajanju za vatrogastvo. To nam može biti na ponos i čast. Hvala i mladim generacijama koje na najbolji način pokazuju kako u Vatrogasnoj zajednici Općine Štefanje sva dobrovoljna društva funkcioniraju zajedno – rekao je.

Na proslavi 70 godina DVD-a Staro Štefanje bili su i saborski zastupnik Miro Totgergeli i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji su uputili čestitke. Župan Marušić još je jednom ponovio kako se usprkos lošem stanju u županijskom Proračunu, stavka vatrogastva nije dirala i sva sredstva koja su za njega bila predviđena su ostala na istoj razini.