Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je upravo tada 1550. godine kakao stigao u Europu. Napomenimo kako svaka proizvodnja čokolade počinje berbom zrna kakaa. Zrna rastu na kakaovcima, zimzelenim grmićima u tropskim krajevima oko ekvatora, gdje su dobri uvjeti za njihov uzgoj. Zreli su plodovi kakaovca zelene, narančaste ili crvene boje.

Nakon što plodovi sazriju, ručno ih posijeku s debla i grana jer bi strojna sječa mogla oštetiti grm. Potom se zrna kakaa uklone iz plodova, stavljaju na sunce da bi se obojila u ljubičastu boju. Čokolada se sastoji od mnogo nutrijenata uključujući: kalij, kalcij i željezo. Također, sadržava vitamin B – riboflavin. Nadalje, istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju čokoladu ili kakao imaju niži krvni tlak od onih koji to ne čine. Zanimljivo je da čokolada od 70 i više posto kakaa sadržava više antioksidansa od oraha i crnog vina.

Prirodni je antidepresiv, sadržava triptofan koji stvara serotonin ili, kako ga zovu, hormon sreće. Inspiracija je za mnoge umjetnike. Mnoštvo redatelja crno-bijelih filmova se koristilo upravo čokoladom kako bi dočarali krv u brojnim poznatim scenama. Tako se Alfred Hitchcock koristio čokoladnim sirupom u planetarno popularnoj sceni pod tušem iz filma Psiho.

Zaključno, nadamo se da ste, čitajući ovaj članak ponešto naučili o čokoladi – slastici koja je velikoj većini populacije diljem svijeta itekako omiljena i da ćete je upravo zbog ovoga još više zavoljeti, odnosno konzumirati. SRETAN VAM 7. SRPNJA, SVJETSKI DAN ČOKOLADE.