Nakon više od desetljeća neuspješnih pokušaja, nova županijska vlast riješit će problem oronule stare zgrade škole u Velikoj Trnovitici, koja se nalazi tik uz novu školsku zgradu, a posljednje je učenike ispratila prije pola stoljeća.

Župan Marko Marušić potvrdio je to za radnog posjeta načelniku općine Ivanu Markoviću s kojim su dogovoreni konkretni koraci do rujna, kako bi se osnivačka prava nad starom školom mogla prenijeti sa županije na općinu koja na tom mjestu planira gradnju novog multifunkcionalnog objekta društvene namjene.

Jedan od posljednjih učenika u zgradi staroj više od stotinu godinu bio je bivši predsjednik Općinskog vijeća Benedikt Fadljević.

– Ja sam išao u nju 1969. godine i bio sam jedan od zadnjih razreda. Ta škola je radila možda još generaciju, dvije i onda je zatvorena jer je stvarno bila u lošem stanju. Nije bilo interesa ni onda za neka veća ulaganja jer je trebalo puno uložiti da bi se to dovelo u neku funkciju, pa se gradila nova škola – kaže Fadljević.

Zadovoljan što se konačno konkretno razgovara o rješenju problema koji godinama muči općinu je načelnik Ivan Marković

– Mi već duže vrijeme pokušavamo riješiti problem ove stare škole koja ne samo da je ruglo mjesta, već je potencijalno opasna za učenike koji su u neposrednoj blizini. Konačno smo došli do dogovora sa županom. Ići ćemo u realizaciju projekta gdje će općina preuzeti odgovornost za daljnju sudbinu zgrade jer imamo određenu viziju izgradnje nove zgrade široke namjene u kojoj bi bila sportska dvorana, eventualno dječji vrtić i drugi sadržaji – kazao je Marković.

Svjestan je da to neće biti jeftino jer će samo rušenje stare škole, koja nije spomenik kulture i nije pod zaštitom, stajati oko 100 tisuća kuna.

– Pokušat ćemo u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva i krenuti u rušenje. Iza toga slijedi izrada projektne dokumentacije i aplikacija na fondove jer sami nećemo moći – dodao je Marković.

Župan Marko Marušić planira da odluka o prijenosu osnivačkih prava bude na sjednici Županijske skupštine potkraj rujna.

– Ovo je postao sigurnosni problem i puka je sreća da nitko dosad nije stradao. Mi ćemo pokrenuti proceduru i pripremiti sve kako bi se konačna odluka donijela u rujnu i osnivačka prava nad derutnom zgradom prenijela sa Županije na općinu. Intencija je da ovdje bude i vrtić, što je dobro da predškolu povežemo sa školom koja je ovdje – kazao je župan Marušić.

Izvor: bbz.hr