Ma, to je do promjene vremena – rečenica je koju često izgovaramo u životu kada se bez pretjerano racionalnog razloga osjećamo prekomjerno umornima. Doista, može biti do promjene vremena jer promjene tlaka mogu utjecati na fokus i učiniti nas razdražljivima, pospanima i slično. Međutim, ako se umor događa stalno, neobjašnjivo i postao je vaš „suputnik“ – možda je vrijeme da ostavimo vrijeme po strani i prijeđemo na važnije korake.

Ponekad se budimo neraspoloženi za odlazak na posao

No, da bismo se riješili umora, najprije ga trebamo razumjeti. Osjećaj umora može biti mješavina subjektivnih osjećaja povezanih s objektivnim okolnostima. Primjerice, ako vam se danas baš nikako ne ide na posao, veća je vjerojatnost da ćete tijekom rada osjećati umor jer psihičkim djelovanjem šaljete poruku negodovanja vašem organizmu. To spada pod subjektivni dojam umora.

Pa nam se potom dogodi da “bacimo” spavanac tamo gdje ne bi trebali

Na to se nadovezuju okolne stvari poput: intenzivnog umnog ili fizičkog rada, buke u prostoriji, zagušljivosti, sparnog vremena i visokih temperatura. To su primjeri objektivnih elemenata umora. Kada se to dvoje spoji, nedvojbeno je – ostajemo bez snage i sve o čemu razmišljamo jest odmor. No, ako se ovakve situacije ponavljaju svakodnevno ili vrlo često, možda biste trebali obratiti pažnju na okidače koji stvaraju osjećaj kroničnog umora, odnosno umora koji vas konstantno i svakodnevno prati bez obzira na zbivanja oko vas – stres, nedostatak sna, prehrana i unos tekućine.

Uslijed umora nas u puno navrata ulovi glavobolja

Ako se ne možete koncentrirati na zadatak koji je pred vama, moguće da je riječ o umoru, no prije nego li optužite krivca promislite te se zapitajte jeste li možda samo izgubili fokus. Naime, čovjekove misli konstantno se ponavljaju iz dana u dan i zanimljiva je činjenica da misaoni tok postaje naša navika. To konkretno znači da što više o nečemu razmišljamo, tako ćemo početi automatski misliti jer smo tako naučili mozak. Možda zvuči nevjerojatno, ali misaoni tok nije ništa drugo nego trenirane vještine.

Sjedanje za volan kada smo umorni nije poželjno

Zaključno, ako vas muči određena misao ili tok misli koji vas tijekom dana ili duži period izbacuje iz fokusa, možda je vrijeme za kvalitetan umni trening. Nadamo se da smo vam ovime pomogli te da ćete, ukoliko imate poteškoća s kroničnim umorom primijeniti neki od navedenih savjeta.