U slijedećih nekoliko dana će svi bjelovarski ljubitelji košarke 3×3 doći na svoje. Naime, u bjelovarskoj sportskoj šumici Borik će od 7. do 10. srpnja trajati međunarodni košarkaški turnir „FIBA 3×3 Bjelovar“. Organizira ga nedavno osnovani košarkaški klub „Borik“ Bjelovar na čijem je čelu predsjednik Ivan Šiprak. Igrat će se u raznim uzrastima (obje konkurencije) te će ovo biti njegovo drugo izdanje.

Stoga ne treba čuditi činjenica što se već nekoliko dana u ovdašnjim kuloarima naveliko priča o košarci, a upravo danas (ponedjeljak, 4. srpnja) je u prekrasnom, nesvakidašnjem ambijentu našega Borika održana konferencija za medije na kojoj je sve što će se događati približeno javnosti.

Osim već navedenog Šipraka, medijima su se obratili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, Dorian Rogović – jedan od trenera u bjelovarskom KK „Borik“, ali i mlade, nadolazeće nade ovoga sporta – Bjelovarčanin Ivan Laić i Križevčanin Borna Katanović. U nastavku pročitajte što su nam kazali.

Ivan Šiprak i njegov tim i ove godine odrađuju lavovski posao kako bi ovaj događaj svim natjecateljima te posjetiteljima ostao u nezaboravnom sjećanju; foto: Filip Mlinar

–Prijave traju sve do srijede (6. srpnja), a već dan kasnije će se odigrati kvalifikacije. Dolaze nam momčadi iz Ukrajine, Mađarske, Bosne i Hercegovine te moram kazati kako ćemo u Bjelovaru sveukupno imati preko 60 momčadi u svim kategorijama. Dakle, očekuje nas jedan jako kvalitetan turnir i posebno me veseli to što će ove godine participirati i djevojčice. Bit će tu kategorije U13 te U15, a najviše od svega mi je drago što će jedna od tih momčadi biti iz Ukrajine. Obzirom na ukrajinsku situaciju nam je bila velika želja maknuti ih iz tog okruženja barem nakratko.

Razina kvalitete će biti stvarno odlična te bih rekao kako ćemo imati i dva koncerta za vrijeme trajanja turnira. Tu će biti plesna skupina koju nam šalje Larissa Lipovac, kao i nagradne igre za gledatelje. Dakle, za svakoga će biti ponešto i dobra zabava je zajamčena. Bjelovar će postati košarkaško središte na nekoliko dana te vas ovom prilikom pozivam da nas posjetite – poručio je predsjednik KK „Borik“ Bjelovar i glavni organizator ovog događaja Ivan Šiprak.

Dorian Rogović je na ovom turniru zadužen za okupljanje mlađih dobnih skupina; foto: Filip Mlinar

–Kada je riječ o turniru mlađih kategorija moram reći kako imamo potvrđen dolazak dvije momčadi iz Mađarske u U17 konkurenciji, dok nam iz Ukrajine stižu tri momčadi. Dvije od te tri će se natjecati među U17 košarkašima, a jedna će svoju sreću tražiti u konkurenciji U19. Ova posljednje navedena je ona koja je prošle godine među seniorima osvojila brončano odličje i zapravo je riječ o viceprvacima Europe do 18 godina starosti. Dakle, turnir će i u mlađim kategorijama biti izrazito jak što nas jako veseli. Uz naše goste iz drugih zemalja također smo okupili mnoštvo momčadi iz regije. Tako će zaigrati: „Podravac“ iz Virja, križevački „Radnik“, Virovitičani, Zagrepčani i naše domaće, bjelovarske momčadi – ovo su riječi Doriana Rogovića.  

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je puno pomogao i ovom projektu; foto: Filip Mlinar

–Siguran sam kako ćemo svi zajedno u predstojećim danima uživati u vrhunskoj 3×3 košarci na ovoj originalnoj lokaciji kakvu nema više nitko u Hrvatskoj. Nesumnjivo, atmosfera će biti odlična, a moram napomenuti kako su nam momčadi koje su nam ovdje došle već prošle godine govorile kako je ova lokacija posve posebna. Baš iz tog razloga smo ove godine zajedno s Ivanom Šiprakom i njegovim timom naumili organizaciju podići na još jedan viši nivo. U tome smo uspjeli jer, nakon prošlogodišnjeg uređenja terena, ove godine su dodane klupice te smo svemu ovome pomagali s velikom radošću. Grad Bjelovar je iz svoje blagajne dao 20 000,00 kuna, ali smatram da se isplatilo te da vrijedi svake kune.

Već ovo što smo vidjeli danas, a i ono što ćemo vidjeti tijekom vikenda garantira da se košarka na velika vrata vratila u Bjelovar i uvjeren sam da će se ova priča iz godine u godinu sve više dizati. Rekao bih da upravo po ovom turniru možemo postati nadaleko poznati zbog toga što je on unikatan, jedinstven, a ovom se prilikom želim zahvaliti Šipraku te cjelokupnom njegovom timu koji je mukotrpno radio kako bi se sve ovo moglo ostvariti. Cijelu ovu priču prepoznao je i nacionalni košarkaški savez što je jedno dodatno priznanje i još jednom napominjem – Grad Bjelovar stoji iza ovog turnira te će ga nastaviti pomagati na sve potrebite načine – rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Može li perspektiva bjelovarske košarke – Ivan Laić i na ovogodišnjem turniru zablistati prilikom natjecanja u tricama? To, a i mnogo drugih zanimljivih stvari ćete saznati ukoliko posjetite Borik; foto: Filip Mlinar

–Prošlogodišnji turnir je bio jako dobro organiziran i na njemu mi je bilo odlično. Sviđa mi se činjenica što se održavao turnir mlađih uzrasnih kategorija kao što će to biti slučaj i ove godine. Istaknuo bih natjecanje u tricama gdje sam u seniorskoj konkurenciji osvojio visoko drugo mjesto, a košarkom se bavim od svoje pete godine. S treniranjem sam počeo uz brata i imam njegovu te veliku podršku svojih roditelja. Treniram 6 do 7 sati dnevno te ću nastaviti i dalje – ovako nam je govorio 12-godišnji Ivan Laić.

Križevčanin Borna Katanović će u Bjelovaru također prezentirati svoje sposobnosti; foto: Filip Mlinar

–Premijerno izdanje ovog turnira je bilo odlično. Atmosfera je bila na vrhunskom nivou, kao i okupljene momčadi. Ovaj cjelokupni ambijent je odličan, organizacija je super, a kada govorimo o samoj 3×3 košarci kazat ću da mi se jako sviđa zbog svoje čvrstine. Jako brzo se igra pa nema puno prekršaja. Pravi užitak mi je igrati. Inače, član sam U15 reprezentacije Hrvatske te se nadam da ću biti u njenom rosteru iduće godine kada je na rasporedu Europsko prvenstvo – ukratko nam se obratio Borna Katanović.

Prekrasan detalj na fantastičnom košarkaškom igralištu bjelovarskog Borika; foto: Filip Mlinar
Novoosnovani bjelovarski klub velikih ambicija, ali i mogućnosti; foto: Filip Mlinar