14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Mlada misa vlč. Mislava Dabca u Župi sv. Katarine u Dapcima

Nove vijesti

Uz geslo „Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom” mladomisnik Mislav Dabac proslavio je mladu misu u rodnoj župi Svete Katarine u Dapcima.

Slavlje je počelo u dvorištu obiteljske kuće, gdje su mladomisniku svoj blagoslov udijelili njegovi roditelji, majka Blaženka i otac Stanko.

Na misnom slavlje propovijedao je vlč. Josip Benko koji je istaknuo kako je spasenje koje Isus donosi i nudi namijenjeno svim narodima i da nitko nije isključen.

– Bog nas je pozvao da donosimo mir koji najprije trebamo imati u sebi da bismo ga mogli i drugima donositi. Za sve nas vjernike temeljni je poziv Isusova riječ „Dođi i slijedi me“ i ta riječ i poziv upućena je svakom vjerniku. Zato i velim da je to temeljni poziv za kršćane, za svakoga od nas, slijediti Isusa Krista. Svaki drugi poziv i zvanje izvire iz tog temeljnog poziva. Osim tog poziva, svaki čovjek traži i otkriva svoj poseban poziv u životu. Jedan od tih posebnih poziva svakako je i svećenički poziv. Tom svećeničkom pozivu odazvao se i Mislav. Ljudi trebaju Isusa, a isto tako Isus treba ljude od kojih neke i sam poziva – naglasio je Benko i dodao kako neće uvijek biti lako ići za Isusom i da će biti lijepih trenutaka ali tražit će se i odricanja.

Benko je u svojoj propovijedi kazao i kako smo i svi pozvani slijediti Isusa ali bez prisile, slobodno.

– Sloboda je jedno od najvećih dobara koju čovjek ima i za nju je spreman puno žrtvovati, no što znači biti pozvan na slobodu i biti slobodan? Sigurno ne znači raditi što mi god dođe na um, jer sloboda podrazumijeva odgovornost. Biti slobodan znači odgovorno izabrati pravu stvar i dobro, izabrati ono što će usmjeravati naše življenje u pravcu temeljnog poziva i slijediti Isusa u onom što poziva – dodao je Benko koji se osvrnuo u propovijedi i na današnji svijet.

– Današnji svijet vrednuje samo ono što vidi, materiju, uživanje bez rada i odricanja, to je geslo suvremenog svijeta. Za duhovnu stvarnost on ne mari, duhovni poziv on ne razumije jer ga smatra beskorisnim u svijetu ponude i potražnje. Suvremenom svijetu trebaju svjedoci božjega otkupljenja koji će nam dozivati istinu. Čovječe nisi samo proizvođač i potrošač već si dijete božje pozvano u ovom životu biti svjedokom vječnih vrijednosti koje ispunjaju gladne duše i usrećuju ljudsko srce – rekao je Benko.

Po završetku slavlja, vlč. Dabac uputio je riječi zahvale svima koji su ga molitvom, savjetima, dobročinstvima i prijateljstvom pratili na njegovom putu prema svećeništvu.

Veličasni Dabac sa puno emocija zahvalio je posebno svojim roditeljima, sestri i bratu, svim sudjelovateljima u pripravi i održavanju slavlja, svećenicima, subraći i župljanima te ih pozvao da svi zajedno mole za njega na njegovom putu.

Mladomisnik je poslije mise udijelio i pojedinačni blagoslov.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika