Da bismo shvatili što je to probijanje zvučnog zida najprije trebamo znati što je uopće “zvučni zid” ili “zvučna barijera”. Ta pojava nastaje kad avion leti brzinom koja je blizu brzine zvuka. Kad neki avion leti brzinom manjom od brzine zvuka, prednji dio aviona šalje ispred sebe val koji putuje brzinom zvuka. Inače, taj val nastaje nagomilavanjem čestica zraka dok avion leti.

Pri brzinama manjim od brzine zvuka ti valovi putuju brže od samog aviona. Međutim, što se zbiva ako avion leti brzinom zvuka? Zrak ispred aviona u tom slučaju ne prima val pritiska već on nastaje ispred krila aviona zbog toga što se i krilo i val kreću naprijed istom brzinom.

Brzina zvuka je 341 m/s ili 1227,6 km/h u uvjetima međunarodne standardne atmosfere.

Ako neki predmet pređe tu brzinu, tj. nadmaši ju, kaže se da probija zvučni zid.

Kao rezultat toga javlja se udarni val koji pravi veliki pritisak na krilo aviona. Dok avioni nisu letjeli brže od zvuka, izraz “zvučni zid” upotrebljavan je za opis pritiska za koji se pretpostavljalo da će nastati u trenutku kad avion dostigne brzinu zvuka.

Poslije tehničkih usavršavanja u konstrukciji nadzvučnih ili supersoničnih aviona, pokazalo se da brzina zvuka uopće nije nikakva barijera. Međutim, nešto se ipak zbiva u trenutku kad avion prolazi kroz taj zvučni zid. tj. kad dostiže brzinu zvuka.

Naime, stvara se udarni val koji izaziva vrlo glasan zvuk, poput eksplozije. Ta se pojava znači naziva “probijanje zvučnog zida”, piše kako.hr.