17.6 C
Bjelovar
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Ubijamo ga misleći da je veliki komarac, a ustvari je bezopasan

Nove vijesti

S početkom ljeta dolaze vrućine, ali i najezde raznih insekata, od kojih su nam najgori i najdosadniji komarci.

Zbog dosadnih komaraca, jedan drugi insekt doživljava veliku nepravdu: tipula. U pitanju je vrsta koja zaista podsjeća na divovskog komarca, ali nema nikakve veze s krvopijom.

Društvenim mrežama kruži simpatičan apel da se tipule ne ubijaju.

– Ubijaš me a da nikome ne predstavljam opasnost, naprotiv ja sam pomoć. Ne sisam krv, ali se hranim nektarom cvijeća pomažući da se opraši. Sad kad me poznaješ molim te nemoj me ubiti, ako greškom uđem u tvoju kuću, isprati me van, nemoj biti kao svi oni koji uništavaju ono što ne mogu razumjeti – piše.

Tipula; foto: Canva

Tipule su veoma brojna vrsta insekata. Postoji oko 15.000 vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Zbog svog izgleda često mislimo pogrešno pa ih nazivamo muškim komarcima.

Međutim, radi se o potpuno drugačijoj grupi insekata koji se bitno razlikuju od komaraca prvenstveno po izuzetno velikim dimenzijama tijela (od 7 – 50 mm).

Vezani su za vodu i vlažna staništa, gdje se odvija razvoj larvi. Larve se hrane ili biljnom materijom u raspadanju ili su predatori drugih beskičmenjaka, ali za razliku od komaraca ne hrane se krvlju.

Odrasle jedinke se ne hrane. Predstavnici ove vrste nisu od medicinskog značaja jer nisu izvor bolesti.

Ne ubijajte tipule!

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika