U povodu predstojećih izbora u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u razredu drvoprerađivača, župan Marko Marušić primio je, na njihovo traženje, predstavnike malih drvoprerađivača s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Upoznali su ga s problemima vezanim uz raspodjelu sirovine i nepovoljan položaj koji u tom rasporedu imaju u odnosu na velike drvoprerađivače.

U tom smislu, župana su zamolili za pomoć i posredovanje u razgovorima koji predstoje s čelništvom Hrvatskih šuma vezano uz plan raspodjele za novo višegodišnje razdoblje.

Prema posljednjim podacima iz 2020. godine, u strukturi ukupnih prihoda prerađivačke industrije na području Bjelovarsko-bilogorske županije – na preradu drva otpada 37 posto. Koliku važnost to ima za ukupno gospodarstvo pokazuje podatak da od ukupnog broja zaposlenika u prerađivačkoj industriji njih 28 posto radi u preradi drva.

Župan Marušić naglasio je kako je županiji u interesu da i mali drvoprerađivači opstanu i da se razvijaju te će se u tom smislu zauzeti kod uprave Hrvatskih šuma da se u idućim razgovorima o raspodjeli sirovine bolje vrednuje interes malih drvoprerađivača. Najvažnije mu je, kazao je, očuvanje radnih mjesta jer u malim pilanama diljem županije radi oko tisuću ljudi, a u ruralnim sredinama to su najčešće i jedini poslovni subjekti u kojima je moguće pronaći zaposlenje.

Sastnaku je prisustvovao i Ivan Cug, voditelj Uprave šuma Bjelovar.